New Yorgi osariigi peaprokurör Letitia James on uurinud Trumpi finantsasju enne presidendiks saamist, vahendab BBC News.

Trumpid eitavad igasuguseid kuritegusid ja väidavad, et demokraadist prokuröri juurdlus on poliitiline kättemaks.

„Me oleme informeerinud Trump Organizationit, et meie juurdlus organisatsiooni üle ei ole enam iseloomult puhtalt tsiviiljuurdlus,” ütles Jamesi pressiesindaja Fabien Levy eile BBC-le. „Me uurime nüüd Trump Organizationit kriminaalses mahus koos Manhattani ringkonnaprokuröriga. Rohkem kommentaare meil ei ole.”

Avalduses ei öeldud, mis muutis tsiviiljuurdluse kriminaaljuurdluseks või kas Trump isiklikult võib saada mingeid süüdistusi.

James alustas tsiviiljuurdlust 2019. aasta märtsis väidete üle, et Trump on pankadelt laene taotledes oma varade väärtust üles puhunud ja makse makstes pisendanud.

New Yorgi peaprokuratuur otsib lisaks dokumente Trump Organizationi nelja kinnisvaraobjekti kohta Manhattanil, New Yorgi osariigi põhjaosas, Chicagos ja Los Angeleses.

Manhattani ringkonnaprokurör Cyrus Vance Jr ütles eelmise aasta augustis, et uuritakse väidetavat „pikaaegset kriminaalset tegevust” Trump Organizationis.

Vance viitas ajaleheartiklitele väidetavate panga- ja kindlustuspettuste kohta.

Manhattani ringkonnaprokurör on uurinud ka seda, kas Trumpi finantsandmeid on võltsitud, et varjata 2016. aastal vaikimisraha maksmist kahele naisele, kes väidavad, et neil oli Trumpiga seksuaalsuhe.

Vance’i büroo teatas veebruaris, et sai pärast pikka kohtuvõitlust juurdluse osana kätte Trumpi maksudeklaratsioonid.