Kui Delfi uuris möödunud nädalal välisministeeriumilt, kas sarnaselt teiste riikide esindajatele on ka eestlasi Brexiti-järgses Ühendkuningriigis agressiivselt koheldud, vastasid ametnikud nii: "Välisministeeriumil on olnud üksikud juhtumeid, kus inimene on helistatud ja öelnud, et ta saadetakse piirilt tagasi. Viimane selline juhtum oli 30. aprillil Gatwicki lennujaamas."

Delfi küsimuse ajendiks oli Guardiani varasem lugu, kus kirjeldatakse riiki sisenenud Euroopa Liidu kodanike katsumusi. Nende karmilt kohtlemise põhjuseks olevat olnud tööviisa puudumine. Guardian kirjutas eile samal teemal erinevate inimeste kogemusest uuesti.

Selgub, et vähemalt üks eestlane on jäänud samal põhjusel brittide hammasrataste vahele, kuigi tal polnud enda sõnul sugugi plaanis Suurbritanniasse tööle minna. Pole teada, kas tegemist on sama juhtumiga, millele välisministeerium viitas.

Paanikahoog, oksendamine ja vastuseta jäänud abipalved

"Kõigepealt küsisid nad minult, mida ma Suurbritannias teen," ütles Abi Guardianile. Kui ta vastas, et läheb peretuttavate juurde ja aitab neil lapsi hoida, kahtlustasid võimud, et ta läheb lapsehoidjana tööle. "Mul olid paanikahood," ütles Abi. Ta kirjeldas, kuidas hirm ja stress viisid ta lõpuks oksendamiseni.

"Ma kartsin, et saan närvivapustuse, seetõttu palusin personalilt ligipääsu mu pagasile, kus olid rahustid," ütles naine. Selleks võimud aga luba ei andnud. Kuigi talle olevat lubatud, et ta saab paremas kohas ööbida, pidi ta lõpuks magama lennujaama kongis koos kahe tundmatu mehega, kes samuti riigist välja saadeti.

Välisministeerium eile, enne Guardiani uudist Delfile: "Inimest ei panda vangi, kuid kui piirikontroll ei lase inimest riiki, siis võidakse teda kinni pidada kuni selle ajani, kui tekib võimalus ta Eestisse tagasi saata."