Euroopa terviseamet teatas aprillis, et inimesed, kes on täielikult vaktsineeritud ja kelle hulgas pole COVID-19 riskirühma kuuluvaid inimesi, võivad koos viibides maski mitte kanda.

Eesti teadusnõukoja juht professor Irja Lutsar rääkis Delfile, et Eestis sellist soovitust antud ei ole, sest avalikus ruumis on väga keeruline kontrollida, kes on vaktsineeritud. Küll aga ütles Lutsar, et teatud töökohtades ollakse juba ilma maskita, aga lisas, et töökollektiivis on paremini teada, kes on vaktsineerimiskuuri läbinud ja kes mitte, seega on võimalik otsustada, kas maski mitte kandmine on ohutu.

Lutsar ütles, et avalikus ruumis võiks maski kanda, kuni nakatumisnäidud lähevad veelgi alla ja kui vaktsineerituse hõlmatus on umbes 50 protsenti. Ta lisas, et enne, kui maski kandmisest täielikult loobuda, võiks kehtida vähemalt soovitus maski kanda.

Praegu peab maski kandma avalikus siseruumis, näiteks kaupluses, poes, ühistranspordis, muuseumis, ilu- ja juuksurisalongis.

Praegust viirusolukorda kommenteerides märkis Lutsar, et liialt ta ei muretse ja me liigume õiges suunas. Küll aga tõi ta välja, et Ida-Virumaa on jätkuvalt murekoht, sest haigestumise tase on seal kõrge, kuid vaktsineerimise tase madal.