„Viimasel ajal Valgevene režiimi esindajate avaldused enam ei üllata. Haleda katsega moonutada ja politiseerida valulikke ajalooküsimusi nagu ka avaldusega katse kohta organiseerida riigipöördeid ja muu sellisega püütakse juhtida tähelepanu kõrvale inimõiguste rikkumistelt neil päevil Valgevenes, vältida vastutust Leedu-Valgevene kahepoolsete suhete halvenemise eest ning õigustada enda totalitaarses vaimus otsuseid sisepoliitikas,” teatas Leedu välisministeerium.

Valgevene kavatseb lähiajal esitada rahvusvahelisele tribunalile tõendid valgevene rahva genotsiidi kohta Suure Isamaasõja ajal, teatas Valgevene peaprokurör Andrei Šved pühapäeval telekanalis Belarus 1.

Šved täpsustas, et Valgevene on kindlaks teinud tõendid veel elus olevate natsikurjategijate kohta, kes tema sõnul olid karistuspataljonide nimekirjades ja võtsid nende tegevusest osa.

„Esmajärjekorras Leedu SS-pataljonide, Armia Krajowa (Poolas vastupanuarmee - toim). Nad on veel elus, meile on nende elukohad teada. (...) Seetõttu valmistatakse praegu ette vastavaid materjale, neisse riikidesse saadetakse korraldused õigusabi osutamiseks, et nende riikide vastavad õiguskaitseorganid viiksid nendega läbi protsessuaalsed toimingud genotsiidi kriminaalmenetluse raames,” ütles Šved.