Komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul on Arktika muutumas kogu maailma jaoks üha olulisemaks piirkonnaks. „Arktika regiooni arengud mõjutavad meid paratamatult läbi kliimamuutuste, seeläbi majandustegevuseks avanevate võimaluste ning geopoliitilise olukorra. Peame Arktikale rohkem tähelepanu pöörama ning analüüsima Eesti võimalusi piirkonda puudutavatesse aruteludesse ja Arktika regionaalsesesse koostöösse panustamiseks. Parim viis siit edasi on Eesti oma Arktika strateegia väljatöötamine,“ rääkis ta.

Mihkelson märkis, et oluline samm Arktika poliitika kujundamisel on Eesti taotlus saada vaatlejaliikmeks tähtsaimas Arktika organisatsioonis, Arktika Nõukogus. „Arktika Nõukogu vaatlejastaatus võimaldaks kauaaegse Arktika ja polaaralade uurimise kogemusega Eesti teadlastel rakendada ja tugevdada meie polaarekspertiisi. Samuti on see võimaluseks arendada tihedamat koostööd Arktika riikidega,“ lisas ta.

Esimehe sõnul on Arktika-teemad regulaarselt ja järjepidevalt komisjoni laual olnud. Möödunud aasta oktoobrikuus tellitud ja vastvalminud uuringuga sooviti saada ekspertide hinnangut mitmetele Arktikaga seotud küsimustele, sealhulgas majandustegevuse, keskkonnamuutuste, julgeoleku, teadus- ja arendustegevuse ning põlisrahvaste olukorraga seotud teemadel.

Uuringut tutvustavad Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Kristi Raik ja teadur Frank Jüris, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Tõnis Idarand ning Tartu Ülikooli Etnoloogia osakonna Kultuuriteaduste instituudi teadur Aimar Ventsel.

Kell 14 algavat avalikku istungit on võimalik jälgida veebiülekandes.