Vene riigipea tegi oma avalduse päev pärast seda, kui Kiievi kohus otsustas määrata koduaresti prominentse Kremli-meelse Ukraina suurärimehe Viktor Medvedtšuki, vahendab Reuters.

66-aastane Medvedtšuk, kes kutsub üles headele suhetele Moskvaga ja esines varem vahemehena Moskva ja Kiievi vahel, sai hiljuti Ukraina võimudelt kahtlustuse riigireetmises. Mehe enda sõnul on süüdistused poliitiliselt motiveeritud. Ta on nimelt parlamendi suurima opositsioonipartei juht.

Vene riigipea nimetas reedel Ukrainas toimuvat poliitsfääri “puhastuseks” ja süüdistas Ukraina võime rünnakutes inimeste vastu, kes toetavad paremaid suhteid Venemaaga ja rahumeelset lahendust Ida-Ukrainas.

“Võttes kõike arvesse, ja see on ääretult kurb, on Ukraina vaikselt, kuid kindlalt muutumas mingisuguseks täielikuks vastandiks Venemaale, mingisuguseks Vene-vastaseks, ja platvormiks, kust me saame pidevalt uudiseid, millele peame osutama julgeolekualaselt erilist tähelepanu,” jutustas Putin.

Ta tõotas, et Moskva ei kavatse vaikides pealt vaadata, kuidas Ukrainas toimub “valikuline ja poliitiliselt motiveeritud jaht indiviididele, kes ajavad Venemaaga äri”.

“Tegemist on muidugi teemaga, mis peaks olema alati meie radaril ja me peaksime sellele reageerima õigeaegselt ja asjakohaselt, arvestades meie julgeolekule lähtuvaid ohte,” ütles Putin.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles reedel, et Medvedtšukki sanktsioneerimine, sh talle kuulutavate telekanalite sulgemine, oli seaduslik viis peatada tema tegevus riigi avalikul ründamisel ja selle julgeoleku ohustamisel.

Teadaolevalt on Putin Medvedtšuki tütre Darõna ristiisa.