Jaanuaris toimusid Venemaal opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi toetuseks massilised meeleavaldused. Venelased läksid üle kogu maa tänavatele. Samuti korraldati toetusaktsioone kõigis Euroopa ja USA suuremates linnades. Tallinnaski kogunesid Vabaduse väljakule need, kes ei olnud nõus Venemaa võimude tegevusega. Üllatuslikult oli ka "venemeelses" Narvas neid, kes toetasid Vene opositsiooniliidrit.

Kui Tallinnas tuli vangistatud Navalnõi toetuseks välja ligikaudu 400 inimest, siis Narvas oli neid palju vähem — umbes kümme. Teisalt on see ka palju, sest linn on väike ja peamine teabeallikas on Venemaa televisioon.

Projekti Manufaktura juht Vitali Bestšastnõi kohtus Narvas Aleksei Navalnõi toetuseks kahe aktsiooni korraldajaga ja sai teada, miks nad seda korraldavad.

Üks neist kannab nime Sergei Tsvetkov. Ta kolis Peterburist Narva kuus aastat tagasi, nüüd töötab ta Narva Meediaklubis. “Usun, et peamine russofoob on praegu Vladimir Putin ta hävitas riigi majanduse, seisis vastu venelaste huvidele,” ütles ta.

Sergei tunnistas, et ta pole Navalnõi kui poliitiku toetaja, küll aga seisab vastu Navalnõile osaks saanud kohtlemisele: “Ta on nüüd ebaseaduslikult vanglas."

Venemaalt kolis ära ka Valentina Murenkova. Ta on blogija, juhib YouTube’i kanalit, kus räägib õigeusust. Peab ennast poliitiliseks immigrandiks. Tema sõnul pole kohalikud probleemid võrreldavad vene omadega. "Paljud vene inimesed on repressioonid ja GULAGi unustanud. Nüüd toimub sama Venemaal, inimesi lihtsalt vangistatakse poliitiliste vaadete pärast. Kui ma ületan piiri, siis ma ei tea, mis minuga juhtuda võib," lisab ta.

Olukorras, kus linnas tunnevad kõik teineteist, ei ole nende sõnul üldisest enamusest erineva arvamusega lihtne Narva tänavatel käia. Nagu arvata võis, said Sergei ja Valentina narvalaste käest kriitikat. Narva portaalis seti.ee kritiseeriti protestijaid ootuspäraselt. Kommentaarides ähvardati, solvati ja jagati kogunemise korraldajate leidmiseks isegi isiklikke andmeid.

Esitasime neile kõige populaarsemad küsimused, mis kirjutati Navalnõi meeleavalduse uudiste alla kommentaaridesse: 1) kui palju neile maksti; 2) miks rääkida Venemaa probleemidest rahulikus Narvas; 3) kuidas korraldati miiting — kas kutsusite ka oma vanaemad?

Kommentaatorid Sergeid ei puudutanud, kuid teda üllatas muu. “Kommentaarides kirjutas mu naise tütre õpetaja: neile on vaja korraldada “showdown”, mis tähendab pimedas allees püüdmist, peksmist või tapmist. Mulle tundub, et haridus- ja teadusministeerium peaks sellele tähelepanu pöörama," rõhutab ta.

Selle ja järgnevate videote teema on paralleelmaailm. Vähesed inimesed teavad, kuidas elavad kodutud või tänavakoristajad. Mõne jaoks on teine maailm Venemaa televisioon ja vene köök. Kolmandale on näiteks Delfi portaali majandus- ja poliitikauudised võõrad. Kuid meil kõigil on palju ühist, sarnased probleemid ja soovid. Mis meid ühendab ja milles me kunagi kokku ei lepi? Seda püüame mõista ja asume Delfi lugejatele näitama Oivalise Ajakirjanduse toel. Sarja esimeses osas vaatlesime, kuidas tasuta kapsasupp Lasnamäe sööklas võib päästa kümnete raskustesse sattunud inimeste päeva.

Vaata videot!