Norra valitsuse määratud komisjon soovitas, et AstraZeneca ja Johnson & Johnsoni vaktsiinid jäetaks Norra vaktsineerimisprogrammist välja haruldaste, aga kahjulike kõrvalmõjude tõttu, vahendab Reuters.

Norra võimud peatasid 11. märtsil AstraZeneca vaktsiini kasutamise pärast seda, kui väike arv inimesi, kellest mõni hiljem suri, viidi veretrombide, verejooksu ja vereliistakute madala taseme kombinatsiooniga haiglasse.

Taanis ja Norras läbi viidud uuringuga leiti, et AstraZeneca vaktsiini saanud inimestel on veidi suurem veretrombi tekkimise võimalus muu hulgas ajus, võrreldes trombide üldise sagedusega elanikkonnas.

Johnson & Johnsoni vaktsiini ei ole Norras seni kasutatud.

10. mail teatas meditsiini-, õigus- ja muude ekspertide kogu, et AstraZeneca ja Johnson & Johnsoni vaktsiini ei peaks Norra massilise vaktsineerimise skeemi osana pakkuma, aga vabatahtlikele peaks nendega vaktsineerimist lubama.

„Valitsus on otsustanud, et AstraZeneca vaktsiini ei kasutata Norras isegi vabatahtlikel,” teatas aga Solberg.

Norra valitsus kogub Johnson & Johnsoni vaktsiini dooside varu peamiselt erakorralise varuvariandina, aga AstraZeneca vaktsiini doosid jagatakse ilmselt teistele, kas siis Euroopa Liidu riikidele või ülemaailmse Covaxi skeemi kaudu.

Norra kasutab praegu ainult Moderna ja Pfizeri/BioNTechi vaktsiine ja loodab, et kõik täiskasvanud on saanud vähemalt ühe doosi juuli lõpuks.

Seni on Norra täiskasvanutest esimese doosi saanud üks kolmandik.

Enda vaktsineerimist kiirendada soovivatel vabatahtlikel lubatakse valida Johnson & Johnsoni vaktsiin, kui juhised selliseks kasutamiseks on heaks kiidetud, aga AstraZeneca vaktsiin heidetakse täielikult kõrvale, teatas Norra tervishoiuministeerium.