Teisipäeval ütles Cheney, et tema erakond ei saa tõe eest seista, kui jääb kindlaks Trumpi valeväidetele, et ta võitis presidendivalimised. Esindajatekoja vabariiklased asendavad Cheney ilmselt kellegi Trumpile lojaalsega. Seda sammu peetakse märgiks selle kohta, et Trumpi haare on kuus kuud pärast valimiskaotust erakonnas tugevam kui kunagi varem, vahendab BBC News.

Cheney saatus otsustati vähem kui 20 minutiga suletud uste taga kohaliku aja järgi eile õhtul.

Teadete kohaselt tunnustasid kolleegid Cheney ametis tehtut, aga kui ta Trumpi vastu sõna võttis, hüüti „buu”.

„Me ei saa lasta endisel presidendil end tagasisuunas lohistada ja teha meid kaasosalisteks oma katsetes meie demokraatiat õõnestada,” ütles Cheney.

Hääletustulemusi ei protokollitud, aga suuliselt väljendati ülekaalukalt toetust Cheney tagandamisele.

„Ma teen kõik, mida suudan, et kindlustada, et endine president ei pääse enam kunagi kuhugi Ovaalkabineti lähedalegi,” lubas Cheney pärast enda ametist tagandamist.

Cheney on Trumpi korduvalt hukka mõistnud viimase alusetute väidete pärast, et 2020. aasta valimistulemusi võltsiti tema kahjuks.

Teised vabariiklased väidavad, et Cheney sorib minevikus, samas kui nemad tahavad edasi liikuda ja keskenduda järgmistele valimistele.

Reageerides Cheney tagandamisele tegi Trump avalduse, milles nimetas Cheneyt „kibestunud, kohutavaks inimeseks” ja „demokraatide jutupunktiks”.

Esindajatekoja demokraatide juht Nancy Pelosi kiitis aga Cheneyt kui suure julguse, patriotismi ja aususega juhti.

Cheney poliitiline allakäik sai alguse pärast 6. jaanuari rahutusi Kapitooliumil, kui Trumpi toetajad kongressi ründasid.

Cheney oli üks kümnest vabariiklasest, kes hääletasid hiljem koos demokraatidega Trumpile mässu õhutamise ametikuriteo süüdistuse esitamise poolt. Vabariiklaste kontrollitud senat mõistis Trumpi õigeks.

Süüdistades Cheneyt ebalojaalsuses korraldasid esindajatekoja kõrgetasemelised vabariiklased kuu hiljem hääletuse, et tagandada Cheney ametikohalt nimega conference chair.

Vabariiklaste juht esindajatekojas Kevin McCarthy soovitas aga kolleegidel siis hääletada Cheney tagandamise vastu ja ta jäigi häältega 145-61 ametisse. Cheney jätkas aga Trumpi hurjutamist.

Viimane tilk mitmete erakonnakaaslaste karikasse näib aga olevat olnud Cheney eelmise nädala Trumpi-vastane kirjutis ajalehes Washington Post. Pärast selle avaldamist hakkasid McCarthy ja tema asetäitja, vabariiklaste whip Steve Scalise astuma samme Cheney tagandamiseks.

Peamine favoriit Cheney asendamiseks on praegu Elise Stefanik, kes andis oma huvist kiiresti märku kirjas kolleegidele, lubades ühendavat sõnumit ja enamuse võitmist 2022. aastal.

36-aastane Stefanik on viimastel aastatel muutunud Trumpi kriitikust üheks tema tulihingelisemaks toetajaks. Esmaspäeval tasus Trump Stefanikile lojaalsuse eest oma toetusavaldusega.

Kõik ei ole aga Stefaniki poolt ja mõned kurdavad, et tema hääletamisajalugu esindajatekojas on liiga liberaalne.

Vastukandidaadiks on esitatud ülikonservatiivse tiiva esindaja Chip Roy.