Peaministri büroo teatas, et otsus langetati, võttes arvesse valitsusjuhi kohustusi, mida näeb ette koalitsioonileping, vahendab Läti Delfi.

Kuni uue ministri ametisse nimetamiseni on majandusministri kohusetäitja põllumajandusminister Kaspars Gerhards (Rahvuslaste Ühendus).

Korraldus jõustub homme.

Kariņš kutsus homseks kokku ka koalitsiooninõukogu, et arutada edasist koostööd.

Varem teatati, et KPV.LV seimifraktsioon otsustas, et KPV.LV-st Rahvuslaste Ühendusse üle läinud Vitenbergs peab majandusministri ametist lahkuma.

Pärast seda teatasid neli KPV.LV liiget, Aivars Geidāns, Janīna Kursīte, Ivars Puga ja Edgars Kronbergs fraktsioonist lahkumisest. Kõik neli olid Vitenbergsi ministriametist tagasikutsumise vastu.

Fraktsioonist lahkunud teatasid, et ei saa võtta omale vastutust „ebaselgete motiivide dikteeritud ja emotsionaalse otsuse” eest tagandada majandusminister kriisitingimustes.

Lähiajal moodustavad fraktsioonist lahkunud seimiliikmed sõltumatu grupi, kuhu hakkab kuuluma ka juba varem KPV.LV fraktsioonist lahkunud Atis Zakatistovs.

Nii kahaneb KPV.LV fraktsioon viie liikmeni, mis on fraktsiooni olemasoluks minimaalne liikmete arv. Sellesse jäävad Māris Možvillo, Ēriks Pucens, Ieva Krapāne, Ralfs Nemiro ja Kaspars Ģirģens.