Tänasest on vaktsineerimise aja broneerimine digiloo portaalis võimalik kõigile vähemalt 40-aastastele, lisaks kõigile riskirühma kuulujatele. Hommikupoolikul saatis lugeja Delfile kuvatõmmise, millest nähtus, et ootejärjekorras on ligi 3000 inimest.

Digilugu on võimeline teenindama korraga 5000 inimest, mis tähendab, et 5000 inimest juba toimetasid sees.

Digiregistratuur 11.20.

Lugeja Henri Vaher kirjeldas Delfile, kuidas ta juba öösel digiloost aega käis otsimas, ent loobus.

"Kell 00.30 suunas süsteem mind ootejärjekorda. Sel hetkel oli seal üle 1300 inimese ning ooteaeg kuni 18 minutit. Kui järjekorras oli 300 inimest ja jäänud viis minutit, tuli teade järjekorra liikumine on peatatud. See püsis nii umbes 20 minutit, mille järel loobusin ootamast ning väljusin," kirjutas Vaher.

"Proovisin kell 5.30 uuesti, siis sai ilma järjekorrata kohe patsiendiportaali aegu broneerima. Alguses tekitas segadust see, et kui teenuste alt rippmenüüst valida esimene valik „COVID-19 vaktsineerimine (Pfizer)“, siis vabu aegu Harjumaal ei leidunud, aga kui valisin lihtsalt „COVID-19 vaktsineerimine“, siis oli vabu aegu piisavalt ja sain aja järgmiseks neljapäevaks väga sobivasse asukohta," kõneles Vaher veel.

"Huvitav oli ka see, et mõnes kohas (nt Viimsis) näitas süsteem vabasid aegu ka 14. ja 15. maiks, mil 4049 vanusegruppi veel vaktsineerida ei peaks saama," rääkis Vaher.

Teine lugeja sattus öösel registreeruma pooljuhuslikult, kuna laps ajas voodist üles. "Laps tahtis öösel pissile ja äratas mind 1.30 kandis üles," rääkis lugeja Janno. "Logisin digiloosse ja sain aja juba selleks reedeks. Ei mingit ootamist."

"Tegelikult logisin süsteemi ka eelneval õhtul lootusega, et sarnaselt tuludeklaratsiooniga saab varem registreerida. Arvatavasti läks süsteem tööle südaööst," lisas Janno.

Ka analüüsitulemuste vaatamiseks ja arstile aja broneerimiseks tuleb järjekorras seista

"Samas järjekorras peab ootama digiretseptide ja analüüsitulemuste vaatamiseks, digiregistratuuri ei pääse ka teiste arstide juurde aegu broneerima ega oma broneeringuid vaatama," rääkis ka Liivi Kompus. "Ei ole normaalne, et kõik patsiendiportaali kasutajad peavad 50 minutit sisselogimiseks ootama."

"Kas tõesti ei suudetud jälle ette näha nii suurt tungi ja kas tõesti ei olnud võimalik luua lahendust nii, et COVID-19 vaktsineerimise broneerimine ei takistaks kõigi teiste patsiendiportaali teenuste kasutamist?" küsis Kompus.

Delfile saadeti ka internetis leviv link, mille kaudu on võimalik järjekord vahele jätta ja otse digiregistratuuri sisse logida ning toimetama hakata.

Jaga meiega oma kogemust vihje@delfi.ee.

Terviseamet teatas sotsiaalmeedia vahendusel, et huvi on suur. "Kella seitsmese seisuga on üleriigilises digiregistratuuris tehtud 2154 broneeringut ja hetkel on broneerimiseks veel avatud 2699 aega. Uusi aegu lisavad tervishoiuteenuse osutajad aga jooksvalt edasi vastavalt sellele, kuidas laekuvad vaktsiinid," kirjutas amet.

Nad lisasid, et kui aega ei õnnestu broneerida, tasub digiloosse tulla "mõne päeva või nädala pärast".

Nooremad vaktsineerida soovijad peavad ootama 17. maini. Suurvaktsineerimise juht Marek Seer rõhutas, et tuleb kannatlik olla. "Tormijooksu pole mõtet teha, tasub oodata mõned päevad, kuna vaktsiinidooside tarne paneb vaktsineerimisele omad piirid," selgitas Seer.

Vaktsineeritakse haiglates, vaktsineerimiskeskustes, haiglate juurde tehtud vaktsineerimispunktides ning perearstide juures. Suurlinnades saavad noored Seeri hinnangul kiiremini kaitsesüstimise aja ilmselt vaktsineerimiskeskusesse. Täpse aja ja koha vaktsineerimiseks leiab aga tulevast nädalast digiloost.

Seer rõhutas, et kui näiteks tallinlane valib esimestel päevadel vabade aegade vähesuse tõttu vaktsineerimise Valgas, siis tuleb ka teise doosi järele just Valka sõita. "Teine doos öeldakse esimese doosi süstimisel. Kui kindlat kellaaega ei öelda, märgitakse vaid kuupäev, siis tulebki õigel kuupäeval keskusesse või haiglasse minna, et ka teine doos saada," kirjeldas Seer.