Komisjon uurib võimalikku korruptsiooni Kurzi juhitud Austria Rahvapartei (ÖVP) ja paremäärmusliku Austria Vabaduspartei (FPÖ) koalitsioonis, mis lagunes 2019. aastal pärast seda, kui ilmus välja video, milles on näha, kuidas tollane asekantsler ja FPÖ juht Heinz-Christian Strache pakub enne ametisse astumist riigihangete lepinguid, vahendab Reuters.

Video pakkus erinevaid uurimissuundi, sealhulgas kas ametisse nimetamised riigiettevõtetes toimusid korrektselt. Strache väitis, et oli purjus ega rääkinud tõsiselt. Opositsiooni esindajad parlamendikomisjonis on süüdistanud Kurzi ja tema erakonda ÖVP-d mittetäielikus koostöös.

„Ma teadsin, et oli seaduslik nõue rääkida komisjonile tõtt ja seetõttu vastasin ma loomulikult alati tõeselt,” ütles Kurz täna pressikonverentsil, kus teatas, et tema ja ta personaliülem on uurimise alla võetud.

Kurz lisas, et küsimused käisid tihti selle kohta, mis juhtus mitu aastat varem, ja sellega püüti teda alt tõmmata. Süüdimõistmise korral võib Kurzi oodata kuni kolmeaastane vanglakaristus.

Kurzil ja ÖVP-l on populaarsusküsitluste järgi Austrias selge esikoht, aga juurdlus on uus löök pärast seda, kui veebruaris võeti uurimise alla Kurzi lähim liitlane, rahandusminister Gernot Blümel, keda kahtlustatakse altkäemaksuvõtmises hasartmänguettevõttelt, mis oli hädas maksudega.

Strache mainis seda ettevõtet nimega Novomatic Ibiza saarel filmitud videos, aga ütles hiljem, et tema jutt oli vale, ja vabandas ettevõtte ees.

Blümel, Novomatic ja Strache eitavad kõik igasugust seaduserikkumist.

Parlamendikomisjon on uurinud konservatiiv Thomas Schmidi nimetamist Austria riikliku valdusfirma ÖBAG (Österreichische Beteiligungs AG) tegevjuhiks. ÖBAG-i valduses on riigi osalus erinevates ettevõtetes, näiteks naftafirmas OMV. Komisjoni uuritud SMS-id näitavad, et Kurz kirjutas Schmidile, et viimane saab „kõik, mida tahab”.

Austria majandusasjade ja korruptsiooni prokuratuur kinnitas, et Kurzi üle on alustatud juurdlust.

„See puudutab väidet, et Ibiza uurimiskomisjoni ees anti valeütlusi seoses ÖBAG-i asutamisega,” ütles prokuratuuri esindaja.

Ajaleht Der Standard kirjutas, et juurdlus käib selle kohta, kas Kurz arutas Schmidi ametisse nimetamist viimasega eelnevalt ja kas ta osales ÖBAG-i järelevalvenõukogu liikmete valimises. Kurz eitas mõlemat komisjoni ees.