Ootuspärase reaktsiooni esile kutsunud paljastust kommenteerivad kaks varasemat peaministri büroo juhti, nüüdne terviseminister Tanel Kiik ja välisministeeriumi nõunik Johannes Merilai. Delfi avaldab nende ühise seisukoha täismahus.

Tänasest Eesti Ekspressist jääb mulje, et peaministri töö on nagu Vahtramäe Emili lustielu Hultsfredi väljal. Sonimüts raha täis, saab nelja krooni ja kahekümne ööri eest kasvõi nelikümmend kaks korda karusselliga sõita ning nõrkemiseni mõõganeelajaid ja tulesülgajaid vaadata.

Tegelikult saadab peaministri roll selle kandjat ööpäeva- ja aastaringselt. See on vastutusrikas ametikoht, kus töötunde ei loeta ning aasta jooksul toimub üle tuhande koosoleku ja kohtumise. Visiitidel langeb osalejatele enamasti topeltkoormus, sest samal ajal tuleb ära teha ka tavapärane päevatöö. Loomulikult kaasnevad peaministri tööga ka mitmesugused kulud, mida kaetakse etteantu piires riigikantselei eelarvest. Nii oli see enne Jüri Ratase peaministriks saamist ja nii on ka edaspidi.

Riigikantselei eelarve planeerimist, raamatupidamist, arvete kooskõlastamist ja tasumist korraldab riigikantselei vastavalt seadustele ja õigusaktidele. See kehtib ka peaministri tööga seotud lähetus- ja esinduskulude kohta, mille suuruse üle otsustab samuti riigikantselei. Esinduskulude asemel oleks tegelikult täpsem öelda peaministri igapäevatööga seotud kulud.

Peaministri büroo roll on koostöös riigikantselei teiste osakondadega peaministri igapäevast tööd ettenähtud võimaluste piires planeerida ja korraldada. Seejuures ei tehta vahet peaministri büroo või teiste riigikantselei töötajate vahel. Igaühel on oma vastutusala ja roll, mida täidetakse.

Jüri Ratas tegi peaministri tööd pühendunult, pidades oluliseks mitte ainult töökoosolekuid Stenbocki majas, vaid aktiivset tegutsemist üle Eesti. Enam kui nelja peaministriaasta jooksul toimus kõige muu kõrval palju visiite kõigisse maakondadesse, kus kohtuti nii omavalitsusjuhtide, ettevõtjate, riigiasutuste kui kohalike elanikega. Võimalikult paljusid sihtrühmi kaasavad üritused ja arutelud annavad igale peaministrile olulisi teadmisi murekohtadest ning tagasisidet valitsuse töö juhtimiseks.

Tanel Kiik, peaministri büroo juht 20162019
Johannes Merilai, peaministri büroo juht 20192021