"Meil on palju lugupeetud kolleege siin saalis, keskealisi mehi, kes tahaksid 12-, 13-, 14-aastasega abiellu astuda ja ju siis ka seksuaalset vahekorda. Kuidas see läheb kokku teie eelnõuga?" küsis Peeter Ernits karistusseadustiku muutmise seaduse eelnõu (348 SE) kohta, mille eesmärk on seksuaalse enesemääramise piir tõsta 16-eluaastani. "Lugupeetud härrasmees võib-olla tahab, aga 12-aastane võib-olla ei saa veel aru, mis on hea?"

Seaduseelnõud tutvustanud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liige Heljo Pikhof vastas, et tema selliseid saalis viibivaid inimesi ei tunne ning loodab, et täisealised isikud tajuvad seksuaalsuhetesse astudes oma vastutust.

Küsimusega viitas Ernits paari kuu tagusele olukorrale, kui opositsioon esitas abielureferendumi seaduseelnõu takistamiseks tuhandeid muudatusettepanekuid. Nende hulgas olid ka Kaja Kallase ja Signe Riisalo pakkumised saata referendumile küsimus, kas alaealised peaksid saama abielluda ning Toomas Kivimägi küsimused, kas abielud võiks lubada alates 13-, 14- või 15-eluaastast. Muuhulgas pakuti obstruktsiooni käigus veel välja, et Eestis võiks keelata valge saia, lasteaiad ning kollaste kruuside tootmise.

Täna läbis karistusseadustiku muutmise seaduse eelnõu (348 SE) riigikogus esimese lugemise.