Hiina rahvaarv kasvas viimase kümne aastaga 72 miljoni võrra ja oli 2020. aastal 1,411 miljardit, teatas Hiina riiklik statistikabüroo pärast kord kümne aasta jooksul toimuvat rahvaloendust. Rahvaarvu keskmine aastane kasv oli 0,53%. Kasv vähenes 0,04% võrra, vahendab Associated Press.

Hiina kehtestas 1980. aastal sündivusele piirangud, et takistada elanikkonna ülemäära kiiret kasvu, aga nüüd on tekkinud mure, et tööealine rahvastik kahaneb liiga kiiresti, mis takistab jõuka majanduse tekkimist. Piiranguid laste sünnile on leevendatud, aga nüüd ei soovi paarid ise lapsi saada suurte kulude, elamispinna puuduse ja emade diskrimineerimise tõttu töökohtadel.

Eelmisel kuul teatas statistikabüroo, et rahvastik kasvas 2020. aastal, aga ei avaldanud, koguarvu. See näis katsena rahustada ettevõtteid ja investoreid pärast seda, kui ajaleht Financial Times kirjutas, et rahvaloendusega võidi avastada ootamatu kahanemine.

Kiiresti vananev Hiina on majandusteadlaste sõnul silmitsi küsimusega, kas suudab rikastuda enne, kui vanaks saab.

Hiina tööealine elanikkond vanuses 15-59 aastat kahaneb, olles saavutanud tipu 925 miljonit 2011. aastal. See tõstab palku, sest ettevõtted konkureerivad tööjõu pärast. See võib aga takistada uute valdkondade arendamist ja tarbijakulutustel, mitte kaubandusel ja investeeringutel põhinevat kestlikku majanduskasvu.

Eelmise aasta sündide arvu ei avaldatud, aga varasemad andmed on näidanud, et sündide arv aastas on vähenenud alates 2016. aastast.

„Me oleme rohkem mures tööealise elanikkonna kiire kahanemise pärast,” ütles Pekingi ülikooli rahvastiku-uuringute professor Lu Jiehua.

Tööealise elanikkonna osakaal oli 2011. aastal kaks kolmandikku, aga langeb 2050. aastaks veidi rohkem kui pooleni, teatas Lu. Hiina töö- ja sotsiaalkindlustusministeerium teatas 2016. aastal, et see elanikkonna grupp võib kahaneda 2050. aastaks 700 miljonini.

„Kui elanikkond muutub liiga vanaks, on võimatu lahendada probleemi sisserände abil,” ütles Lu. „Sellega tuleb tegeleda varases staadiumis.”

Noortel paaridel, kes soovivad last, on palju probleeme. Paljud elavad pisikestes korterites koos vanematega. Lastehoid on kallis ja emaduspuhkus lühike. Enamikul üksikemadel ei ole tervisekindlustust ja nad ei saa sotsiaaltoetusi. Mõned naised kardavad, et lapse saamine kahjustab nende karjäärivõimalusi.

Tööintervjuudel küsitakse naistelt perekonnaseisu ja lapse saamise plaanide kohta. Pärast emapuhkust ei pruugi töökoht enam alles olla.

Demograafide sõnul oleks Hiina elanikkonna kasv peatunud iseenesest ka ilma ühe lapse poliitikata.

Ühe lapse poliitika, mida suruti peale trahvide ja töökaotusega ähvardamise ning muude survemeetoditega, viis näiteks sundabortideni. Poegade eelistamine pani vanemaid vastsündinud tüdrukuid tapma või hülgama. See viis aga hoiatusteni, et miljonid mehed ei suuda naist leida.

Valitsev kommunistlik partei on öelnud, et hoidis ära 400 miljonit potentsiaalset sündi ning sellega toidu- ja veepuuduse. Demograafide sõnul oleks Hiinas ilma ühe lapse poliitikata sündinud vaid mõni miljon last rohkem, kui võrrelda olukorda teiste Aasia riikide arengutega.

Pärast piirangute leevendamist 2015. aastal muretsesid ühe lapsega paarid teise lapse, aga sündide arv kokku kahanes aastatel 2017-2018, sest vähemad paarid said üldse lapsi.

Mõnede uurijate sõnul on Hiina rahvaarv juba kahanemas, mis peaks esile kutsuma drastilisi muudatusi poliitikas.

India peaks rahvaarvult Hiinast mööduma 2025. aastal. Eelmisel aastal hindas ÜRO India rahvaarvuks 1,38 miljardit, mis on 1,5% Hiinast väiksem. India rahvaarv kasvab 0,9% aastas.