Kesklinna jaoskonna juht Kaido Saarniit tõdes Delfile, et päeva jooksul külastas kaitseväe kalmistut hinnanguliselt kuni 10 000 inimest, mis on möödunud aastast mõnevõrra rohkem.

"Ennelõunal hoidis suur osa inimesi distantsi ja kandis ka maski, näidates sellega eeskuju teistelegi. Pärastlõunal moodustus lilletoojatest kalmistu värava vahele järjekord ning hajutatus ei olnud umbes tunni aja vältel enam tagatud," kirjeldas Saarniit päeva kulgu. "Politsei sulges mõned kalmistule viivad teeotsad autoliiklusele, et rahva juurdevoolu aeglustada. Inimesed suunati peavärava juurest eemale sisenema teiste väravate kaudu, et juba mälestusmärgi ette jõudnud inimesed saaksid turvaliselt lahkuda. See õnnestus ning suurem rahvamass hajus."

Kella 17 ajal ilmus Saarniidu sõnul kalmistule sõjaväevormi kandnud mees, kellel oli käes sõjaaegset automaati meenutav ese.

"Iga relvataoline ese avalikus ruumis võib tavalise inimese jaoks mõjuda hirmutavalt või ähvardavalt ning politseinikud kontrollisid, ega tegemist ei ole laskekõlbuliku tulirelvaga. Relva maketti kaasas kandnud mees viis eseme kalmistult minema," rääkis Saarniit.

Politseis registreeritud autorongkäigust võttis osa umbes 50 sõidukit. Politsei fikseeris rongkäigu ajal 12 fooririkkumist, kaks kiiruseületamist ja ühe parkimisrikkumise.

Lisaks politseile aitasid inimesi suunata ja juhendada munitsipaalpolitsei, Tallinna linna ja terviseameti töötajad, kes selgitasid inimestele kehtivaid piiranguid ning jagasid kalmistu külastajatele välja üle tuhande maski.

Narvas pidi politsei tegelema nii nõukogude kui natsisümboolikaga

Narva politseijaoskonna juhi Indrek Püvi sõnul möödus Narvaski tänane päev rahulikult. "Kohtades, kuhu inimesed kogunesid, hoiti üldiselt distantsi, kuid mõnel juhul pidid terviseameti ja politsei teenistujad inimestele meelde tuletama hajutamisnõudeid. Narvas ja selle ümbruses oli mitu koosviibimist, suurimates osales ca 60–80 inimest," rääkis Püvi.

Hommikul pidi politsei siiski sekkuma, kui Sillamäel käitus mees mälestusmärgi juures provokatiivselt ja lehvitas Nõukogude sümboolikaga lippu. Tema lipp võeti hoiule ja mees toimetati politseijaoskonda ning pärast vestlust lasti ta koju.

Lõuna paiku märkas politsei Narvas liikumas ATV-d, millele oli kinnitatud suur Georgi lindi sümboolikaga lipp, mis oli ohtlik teistele liiklejatele. Pärast vestlust politseiga eemaldas juht lipu.

Pärastlõunal lennutas mees püsival piirangualal, Narva linnuse piirkonnas politseiga kooskõlastamata drooni. Mees viidi asjaolude väljaselgitamiseks kordonisse ja talle määrati rahatrahv 160 eurot.

Õhtul sai politsei teate, et Kohtla-Järvel ripub ühe eramaja sisehoovis natsisümboolikaga lipp. Politsei saabumisel oli lipp juba eemaldatud.

Politsei pööras Narvas täna erilist tähelepanu avalikule korrale ja liiklusele: kontrolliti mitmeid autosid, samuti mootorrattaid ja mopeede.

"Õhtuse seisuga purjus juhte õnneks avastatud ei ole," ütles Püvi. "Ühe auto kontrollimise käigus leiti aga mees, kes oleks pidanud pärast piiri ületamist kodus karantiinis olema. Sinna mees ka saadeti."

"Palume inimestel lõpetada see päev sama rahumeelselt, kui see kulges, ja mitte alkoholi kuritarvitada. Samuti palume olla liikluses tähelepanelik ja teatada politseile kõigist kahtlase sõidustiiliga juhtidest. Reedel ja laupäeval pidasime Narva piirkonnas kinni kolm joobes juhti, kellel tuvastati kriminaalkorras karistatav joove," lisas Püvi.