Terviseministeeriumi, haiguste ennetamise ja kontrolli keskuse, kiirabiteenistuse ja mitme suurhaigla (Läti ülikooli kliiniline lastehaigla, Pauls Stradinsi ülikoolihaigla ja Ida-Riia ülikooli kliinikum) esindajad väljendasid oma kirjas olukorra pärast tõsist muret ja märkisid, et rahvaesindajatel tuleb nakkuse kasvavale levikule viivitamatult reageerida, vahendab LETA.

Tervishoiueksperdid rõhutasid, et viimaste nädalate andmed näitavad selgelt, et epidemioloogiline olukord halveneb kiiresti ja seda üleriigiliselt ning praktiliselt kõikides vanusegruppides, sh laste ja noorte seas.

COVID-19 tüvi B.1.1.7 ehk koroonaviiruse nakkavam Briti variant moodustab juba umbes 90 protsenti uutest juhtudest Lätis, hoiatasid nad.

"Tervisekaitsemeetmete eiramise tagajärjed võivad olla tõsised, seetõttu soovitavad tervishoiutöötajad inimestel vältida kohtumisi väljaspool kodu, teha võimaluse korral kaugtööd ja järgida muid ettevaatusabinõusid," märgiti kirjas.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta on 435, mis on märkimisväärselt kõrgem Euroopa Liidu keskmisest (340) ja ületab ka Eesti näitajat, mis on tänase seisuga 351,6.

"Tänane olukord on samasugune kui mullu detsembris, kui kuulutati välja eriolukord ja valitsus teatas karmidest COVID-19 piirangutest," meenutasid eksperdid.