"Moskva on näidanud oma võimet ja valmisolekut kasutada vajadusel relvajõude oma eesmärkide saavutamiseks, sh Euroopas, viies sõjalise vastasseisu ja aktiivsuse kasvuni Läänemere regioonis," täheldatakse sõjaväeluure raportis.

Üldist olukorda regioonis selgitatakse "võimupoliitika naasmisega". Raportis hoiatatakse, et Venemaa on Soome naaberpiirkondadesse toonud võimsad ja tehnoloogiliselt arenenud relvasüsteemid ning parandanud oma relvajõudude valmisolekut.

"Tänapäeval ei ole relvajõudude otsene kasutamine välispoliitiliste huvide saavutamiseks siiski esmane ega kõige kasulikum meetod. Sellest hoolimata valmistavad riigid ette relvastatud jõu kasutamist ja arendavad selleks oma võimeid. Relvajõududel või nende kasutamise võimalusel on paljudes riikides endiselt oluline roll välis- ja julgeolekupoliitika vahendina," märgitakse raportis.

"Teiste seas Venemaa arendab regulaarsete ja mitmekülgsete õppuste teel oma sõjalist võimekust ja relvajõudude valmisolekut."

Välisriikide, sh Vene luureteenistused on jätkanud Soomes ka aktiivset tegevust hoolimata koroonaviiruse pandeemiast, lisatakse raportis.