Valimised toimusid juba neljapäeval, kuid tulemuste kinnitamiseni jõuti alles täna hommikul. SNP võttis 64 kohta, millega erakonnal jäi 129-kohalises Šoti parlamendis absoluutsest enamusest puudu pelgalt üks koht (varem kaks), vahendab BBC.

Teise koha said toorid ja kolmanda leiboristid, võttes vastavalt 31 ja 22 kohta. Tagasihoidlikuma tulemuse tegid rohelised ja liberaaldemokraadid, kes kindlustasid endale vastavalt kaheksa ja neli kohta.

Arvestades, et Šotimaa iseseisvust toetavad ka rohelised, on iseseisvuse pooldajatel parlamendis ilma igasuguste kahtlusteta enamus, rõõmustas Sturgeon.

Suurbritannia peaminister Boris Johnson ütles aga juba varem, et isegi kui iseseisvuslastel õnnestub saada Šoti parlamendis enamus, ei kavatse ta uue referendumi korraldamisega nõustuda. "Ma arvan, et rahvahääletus on praeguses olukorras vastutustundetu ja hoolimatu," ütles Johnson Telegraphile.

50-aastane Sturgeon tuletas aga meelde, et ei arvagi, et referendumi peaks korraldama kohe, keset koroonaviiruse pandeemiat, vaid alles pärast seda, orienteeruvalt 2023. aasta lõpus.

Valimistulemuste selgumise järel Johnson õnnitles Sturgeoni, ent rõhutas oma selget seisukohta, et Šotimaa huvides on jääda Suurbritannia koosseisu ja teha Londoniga koostööd.

2014. aastal toimunud referendumil toetas Šotimaa iseseisvumist 45% hääletanutest.