Õppus Swift Response toimus Nurmsi lennuväljal ja selle raames hüppas alla ligi 800 USA 82. õhudessantdiviisi langevarjurit. Lennukitelt heideti ka varustust ja tehnikat.

Dessantüksuse põhiosa saabus Eestisse otse pärast pikka lendu Ameerika Ühendriikidest, Põhja-Carolinast. Õhudessant viidi läbi öisel ajal reaalsele taktikalisele olukorrale võimalikult lähedastes tingimustes.

8. mai pärastlõunal ja öösel liikusid USA üksused helikopteritel Nurmsi lennuväljalt kaitseväe keskpolügoonile, kus toimus helikopteridessant ja koostööharjutus teiste õppusel osalevate üksustega.

Kaitseväe pressiteenistusest öeldi varem Delfile, et õppuse ajal on Nurmsi lennuväljaga paralleelselt kulgeval Tallinna-Tartu maanteel peatumine ja parkimine keelatud. Õppus leidis aset umbkaudu kella 23-03 ajal.

Swift Response raames harjutatakse Eesti kaitsmist võimalikus kriisiolukorras. Õppusel osaleb ligi 2500 kaitseväelast Eestist, USA-st ja Ühendkuningriigist, üle 20 lennuki ja 25 helikopterit.

Õppus tõstab kõigi osalevate riikide koostöövõimet ja valmisolekut, näitab USA ja liitlaste võimet siirda kiiresti oma üksusi konfliktikolletesse ning riikide võimet liitlasüksusi vastu võtta. Swift Response lõpeb 14. mail.

Õppus Swift Response viiakse läbi USA juhitava õppusteseeria Defender Europe raames, mis on viimase 25 aasta suurim USA juhitav õppus Euroopas. Defender Europe korradatakse samaaegselt 16 Euroopa riigis, selles osaleb kokku 28 000 kaitseväelast.

Kokku hüppab paari järgneva päeva jooksul lennukitest alla 7000 eriväelast, kirjutab ArmyTimes. Õppuses osalevaid hüppajaid on USA-st ja kümnest teisest rahvusest, kes maanduvad peale Eesti veel ka Bulgaarias ja Rumeenias.

USA 82. õhudessantdiviisi komandör kindralmajor Chris Donahue kinnitas, et kõik osalejad on COVID-19 vastu vaktsineeritud.