ÜRO töögrupp andis ametlikult häiret 31. märtsil erasõjafirmade ulatusliku kasutamise tõttu KAV-i võimude poolt. ÜRO pressiteates mainitakse kolme Vene organisatsiooni: Wagnerit, mis on väidetavalt seotud kurikuulsa Vene oligarhi, niinimetatud Putini koka Jevgeni Prigožiniga, Sewa Security Services, mis usutakse olevat Wagneri haruettevõte KAV-is, ning Lobaye Invest SARLU-t, mis on ametlikult 2017. aastal asutatud kohalik kaevandusettevõte, vahendab Meduza.

RFI allikate andmetel osaleb 2012. aastal alanud kodusõjas KAV-i valitsuse ja mässuliste vahel 8002000 Vene palgasõdurit. Venemaa saatkond KAV-is tunnistab 535 Vene „instruktori” kohalviibimist. Nemad ei osale Vene diplomaatide väitel otseselt vaenutegevuses, välja arvatud juhul, kui neid otseselt rünnatakse.

KAV-is usuvad aga paljud, et need olid venelased, kes mängisid otsustavat rolli valitsuse vasturünnakus aastatel 20202021, mis võimaldas tagasi võtta enamiku riigi suurematest linnadest, märgib RFI.

RFI sai oma valdusse ÜRO sisedokumendid, mis kirjeldavad sadu inimõiguste ja humanitaarõiguse rikkumise juhtumeid, mille on toime pannud KAV-i väed koos Vene liitlastega või Venemaa kodanikud omaette 2021. aasta 1. jaanuarist kuni aprilli keskpaigani. Muude kuritegude hulgas on 26 kohtuvälist hukkamist, viis vägistamist ja 27 juhtumit, mis sisaldavad meelevaldset kinnipidamist ja vangistamist.

Üheks näiteks tuuakse see, kui KAV-i armee ja Vene „instruktorid” hõivasid 2020. aasta detsembris Bambari linna. Nad murdsid sisse mošeesse, kus varjasid end nii mässulised võitlejad kui ka tsiviilisikud, sealhulgas naised ja lapsed. Pealtnägijate sõnul hakkasid sisenenud venelased „tulistama kõigis suundades” ja hukkasid siis kolm noort inimest. Samuti viisid nad Bambaris läbi meelevaldsed arreteerimised ja kinnipeetute sugulased rääkisid RFI-le, et nende perekonnaliikmed jäid pärast seda kadunuks.

Samuti 2020. aasta detsembris avasid venelased tule veoki pihta, mis KAV-i pealinna Banguisse viival teel kontrollpunktis ei peatunud. ÜRO raporti järgi hukkus kolm tsiviilisikut ja 15 sai haavata. Veokis olnud tunnistaja, kes sai neli kuulihaava, rääkis hiljem, et veok ei peatunud tehnilise rikke tõttu.

ÜRO on dokumenteerinud ka mitu seksuaalse vägivalla juhtumit, milles on väidetavalt osalenud Venemaa kodanikud. 20-aastane KAV-i elanik rääkis RFI-le, et 15. veebruaril meelitasid mitu vene keelt rääkinud meest ta pettuse abil autosse ja viisid teadmata kohta, kus vägistasid teda öö läbi. „Nad piinasid mind nagu looma. Ma ei saa aru. Ma olen inimene nagu nemad,” ütles naine. „Ma arvasin, et venelased on siin meid aitamas.”

Kohalikud elanikud süüdistavad venelasi ka rüüstamises ja majade süütamises. „Nad tapavad isegi sigu. Nad ei osta süüa. Kui nad tahavad süüa, tapavad nad loomi, keda inimesed peavad,” ütles kohalik elanik RFI-le. Benzambé linnas, mis on KAV-i endise presidendi ja mässuliste juhi François Bozizé sünnikoht, põletati maha 120 maja, sealhulgas Bozizé perekonna oma. „Venelased põletasid maha kõik kodud,” ütles Benzambé elanik.

RFI märgib, et see, et KAV-is on eriolukord ja riigis on keelatud ringi liikuda, muudab uurimise ja tõendite kogumise keeruliseks. Lisaks sellele on võimatu KAV-is venelaste tegevust kritiseerida, ilma et kritiseerijat ei kuulutataks valitsuse vastaseks või mässuliste toetajaks.

Venemaa saatkond KAV-is nimetas ÜRO töögrupi avastusi „spekulatsioonideks” ja kutsus „keskenduma relvarühmituste palgasõdurite toime pandud kuritegude uurimisele”. Saatkond teatas ka, et „Vene instruktorid ei ole palgasõdurid”, sest nad tulid KAV-i riigi võimude ametlikul palvel ja pärast ÜRO julgeolekunõukogu teavitamist.