Lennuki transponder oli sisse lülitatud, kuid lennukil ei olnud lennuplaani ning õhupiiri rikkumise hetkel puudus kahepoolne raadioside Eesti lennuliiklusteenindusega.

Välisministeerium kutsus eile välja Venemaa suursaadiku Eestis ja andis üle noodi. See oli tänavu teine Eesti õhupiiri rikkumine Vene Föderatsiooni lennuki poolt.

Vene meediagrupp RBK teatab, et FlighRadari andmetel tõusis Il-96 pardanumbriga RA-96017 5. mail kella 9 ajal kohaliku aja järgi õhku Moskvast. Lennuk lendas üle Soome lahe, Soome, Rootsi ja Norra ning 4,5 tunni pärast üle Islandi. Kella 18-ks oli lennuk tagasi Moskva Vnukovo lennuväljal. Tagasi lendas lennuk enam-vähem sama teed. Vaata lennuki teekonda SIIT.

RBK saatis lennu kohta küsimuse Venemaa presidendi asjadevalitsuse pressiesindajale. Erilennusalga Rossija tegevust kureerib just asjadevalitsus.

Islandit on mainitud kohana, kus võiksid kohtuda Venemaa ja USA presidendid Vladimir Putin ja Joe Biden. Väljaanne Politico kirjutas sellest, viidates USA endistele ametnikele ja analüütikutele.

Vene ajaleht Kommersant kirjutas, et lisaks sellele kavandab Venemaa välisminister Sergei Lavrov visiiti Reykjavíki, kus 19. mail toimub Arktika Nõukogu ministrite kohtumine. Island peaks siis organisatsiooni eesistumise Venemaale üle andma. Oodatakse, et Lavrov kohtub Reykjavíkis esimest korda oma USA kolleegi Antony Blinkeniga.

Sama lennuk pardanumbriga RA-96017 käis 19. aprillil Tšehhist välja saadetud Vene diplomaate ära toomas.