Kõigepealt süüdistas Szijjártó rahvusvahelist meediat Venemaa ja Hiina koroonavaktsiinide mustamises. Ungari on ainus Euroopa Liidu liikmesriik, mis kasutab Vene Sputnik V-d ja Hiina Sinopharmi vaktsiini, vahendab Yle Uutiset.

„Rahvusvaheline meedia püüdis tugevalt rünnata ida vaktsiine ja Ungari eksperte, kes olid neid vaktsiine uurinud,” vastas Szijjártó Yle küsimusele, kas ungarlased suhtusid Hiina ja Vene vaktsiinidesse umbusuga.

Värskeimas ajakirjandusvabaduse indeksis oli Ungari alles 92. kohal. Euroopa Liidu riikidest on tagapool vaid Bulgaaria. Ungarist eespool on näiteks Albaania ja Moldova.

Yle teatel ärritus Szijjártó küsimuse peale, kas ta näeb selles probleemi, et valitsus kontrollib suuremat osa Ungari meediast.

„Kes nii väidab? Kas te mõtlete seda, et valitsusele vaenulik meedia ütleb, et Ungaris ei ole meediavabadust. Nad on olemas ja võivad kirjutada ja öelda, mida tahavad. See tähendab, et Ungaris on ajakirjandusvabadus,” ütles Szijjártó.

„Välismaalasi on kerge petta, sest te ei räägi ungari keelt. Kui te räägiksite ungari keelt ja suudaksite Ungari meediat jälgida, ei esitaks te selliseid küsimusi,” lisas Szijjártó.

Yle tuletas meelde ka eelmisel aastal aset leidnud kummalist episoodi, kui Ungari nõudis vabandust teiste hulgas mitmelt Soome teadlaselt, poliitikult ja meediamajalt, teiste hulgas ka Yle-lt.

Ungari väitel rääkisid need, kellelt vabandust nõuti, Ungaris kehtestatud eriolukorrast solvaval toonil. Ungari valitsus sai aasta tagasi kevadel koroonapandeemia tõttu volitused valitseda riiki parlamendist mööda minnes.

Szijjártó süüdistas selle peale taas rahvusvahelist meediat.

„Eelmisel aastal räägiti rahvusvahelises meedias Ungari kohta palju valesid. See ei olnud esimene kord, see on tüüpiline. Eelmisel aastal olid valed aga veelgi ohtlikumad, sest olime hädaolukorras,” ütles Szijjártó. „Ma saan aru, et rahvusvahelisele liberaalsele meediale ei meeldi see, mida me poliitiliselt teeme. Me oleme patriootiline, konservatiivne ja kristlik-demokraatlik valitsus. See ei ole rahvusvahelise liberaalse meediaga samal kursil. Valede levitamine oli meile liig.”

Kas Ungari kuskilt mingeid vabandusi ka sai, küsis Yle.

„Loomulikult mitte. Tuleb olla realistlik. Ma olen olnud poliitikas 20 aastat. Ma ei ole enam idealist,” teatas Szijjártó.

Soome välisministeeriumi teatel ei reageerinud Soome Ungari vabanduste nõudmisele kuidagi, sest kuhugi ametlikku kohta neid nõudmisi ei saadetud.