Kahe aasta jooksul esimest korda näost näkku kohtunud G7 ministrid kritiseerisid nii Hiinat kui Venemaad, nimetades Kremlit pahatahtlikuks ja Pekingit türanniks, vahendab Reuters.

„Välismaised pahatahtlikud osapooled püüavad visalt õõnestada demokraatiaid ning mõned riigid püüavad propageerida oma autoritaarseid valitsemissüsteeme ja geopoliitilisi eesmärke,” öeldakse pärast kohtumist avaldatud dokumendis. „G7 on pühendunud koostööle, et olla ülemaailmselt juhtrollis ja tegutseda, et paljastada ja heidutada neid osapooli ning kaitsta demokraatiat.”

Venemaa eitab teiste riikide asjadesse sekkumist väljaspool oma piire ja väidab, et Läänt on haaranud Venemaa-vastane hüsteeria. Hiina sõnul on Lääs türann ning selle juhtidel on postimperialistlik mõtteviis, mis paneb neid tundma, et nad võivad tegutseda ülemaailmse politseinikuna.

G7 on pühendunud oma niinimetatud „kiirreageerimismehhanismi” sidemete tugevdamisele teiste rahvusvahelise partnerite, sealhulgas NATO-ga.

„Me oleme pühendunud oma kollektiivsete võimekuste tugevdamisele liitumise näol teiste organisatsioonide ja foorumite, sealhulgas NATO väärtusliku tööga,” öeldakse eraldi kommünikees.

Teiste uute eesmärkide hulgas on iga-aastase raporti koostamine, et suurendada teadlikkust selle mehhanismi ja selle töö kohta, paremad analüütilised tööriistad ja informatsioonivahetus ning ühise definitsiooni otsimine selle kohta, mida kujutab endast „ebaseaduslik tegevus inforuumis”.