Meditsiinitöötajad ja kohalikud ametnikud teatavad endiselt sama suurest puudusest, mis on juba nädalaid India tervishoiusüsteemi kägistanud, mis tekitab küsimusi muu hulgas välisdoonorite seas, selle kohta, kuhu abi läheb.

USA välisministeeriumi reedesel pressikonverentsil küsis ajakirjanik, kus on USA abi, ning nõudis aruannet USA maksumaksjate raha kasutamise kohta.

India valitsus esines eile õhtul tugeva eitusega abi kasutamata jätmise kohta ning väitis, et on paika pannud „sujuva mehhanismi” abi vajalikesse kohtadesse suunamiseks. Tervishoiuministeerium teatas, et ligi neli miljonit annetatud eset 24 kategoorias on juba jaotatud 38 tervishoiuasutusele üle riigi.

Kohapeal väidavad aga paljud osariikide ja kohalikud võimud, et keskvalitsus on rääkinud väga vähe või üldse mitte, kuidas ja millal abi saab.

„Me saatsime delegatsioonid (valitsuse juurde), et saada selgust (hapniku) varude, ravimite ja vaktsineerimise kohta, aga liiduvalitsus ei öelnud meile midagi selget,” ütles eile Rajasthani osariigi tervishoiuminister Raghu Sharma. „Mis puutub importi või välisabisse, ei ole osariigi valitsusega jagatud mingit informatsiooni ega saadetiste detaile.”

Sharma lisas, et keskvalitsus on hoidnud osariike pandeemia ajal teadmatuses, ja nõudis läbipaistvamat keskkonda.

India tervishoiuministeerium teatas eile, et on saatnud abi kahte haiglasse Rajasthanis, Jodhpuri ja Jaipuri linnadesse.

Viivitustele on mitmeid tõenäolisi põhjuseid: asjatu bürokraatia, inimlikud vead või aeganõudvad reeglid. Aga neile, kes on kohapeal, pakuvad sellised seletused vähe huvi, kõik mida nad tahavad, on valitsuse kiirem tegutsemine ja abi toimetamine haiglate intensiivraviosakondadesse, kus iga päev surevad tuhanded.

Hapnikupuudus on eriti suur Delhi liiduterritooriumil, mis ise hapnikku ei tooda ja sõltub India keskvalitsusest, mis peaks sinna hapnikku organiseerima erinevatelt tootjatelt ja erinevatest osariikidest.

„On keskvalitsuse ülesanne meid hapnikuga varustada,” ütles New Delhi Batra haigla direktor dr S.C.L. Gupta.

Laupäeval suri selles haiglas pärast hapniku lõppemist 12 patsienti. Gupta sõnul veetis haigla personal kogu päeva rääkides võimudele, et neil on alles vaid mõne tunni hapnikuvaru. Lõpuks tuli neli toetuda patsientide perede muretsetud hapnikule.

„Patsiendid surevad meie ees,” ütles Gupta. „Mul on kahju, et ma ei saa teid päästa.”

Üks India meedia väljatoodud jaotusprobleem on see, et valitsusel ei olnud reegleid paigas enne abi saabumist, ja kõik juhised jaotamise ja koordineerimise kohta tuli nö põlve otsas välja mõelda.

Valitsusel kulus seitse päeva, et luua mehhanism abi jaotamiseks osariikide vahel, teatas tervishoiuministeerium eile. Plaani kallal hakati tööle 26. aprillil ja juhised anti välja 2. mail. Pole teada, millal abi jaotamine algas.

Nende seitsme päeva jooksul suri koroonaviiruse tõttu ametlikel andmetel 23 000 indialast.

Isegi pärast juhiste väljaandmist on jaotusprotsess keeruline ja selles on ruumi edasistele viivitustele.

Kui abi Indiasse saabub, võtab selle vastu India Punase Risti organisatsioon, mis teeb tihedat koostööd valitsusega. Kauba heakskiitmiseks teeb Punane Rist koostööd tolliga, teatas tervishoiuministeerium, lisades, et toll töötab 24/7.

Kui toll on saadetised heaks kiitnud, antakse need üle ministeeriumi ja valitsuse omanduses olevale tervishoiutoodete tootjale nimega HLL Lifecare, mis tegeleb abi transportimisega lõppsihtpunkti.

See on aga tohutu logistikaoperatsioon, sest välismaalt tuleb abi erineval arvul, erineva sisuga ja erinevatel aegadel, teatas tervishoiuministeerium. Tegelikult saadetud abi ei pruugi ministeeriumi teatel alati kaasas oleva nimekirjaga kokku sobida.

Tervishoiuministeeriumi teatel peavad võimud siis raiskama väärtuslikku aega vasturääkivuste lahendamiseks lennuväljal, samal ajal kui abisaadetis ei liigu. Alles siis, kui paberid on korda tehtud, saab minna jaotamise juurde.

India on tohutu maa, seal elab 1,3 miljardit inimest ja enamus välisabist saadetakse New Delhisse, mis tähendab, et see tuleb sealt kaugetesse osariikidesse laiali saata. Appi on võetud sõjavägi ja abi viib laiali õhuvägi.