Uus number 62 500 „kustutab ajalooliselt väikese arvu”, mille pani paika Trump, teatas Biden eile, vahendab BBC News.

Biden ütles ka, et tema administratsioon kavatseb järgmisel aastal kasvatada vastu võetavate pagulaste arvu 125 000-le.

Biden tunnistas aga „kurba tõde”, et USA ei saavuta sel ega järgmisel aastal kumbagi eesmärki, sest tema administratsioon peab parandama eelmise tehtud kahju.

Väiksem kvoot „ei peegelda Ameerika väärtusi riigina, mis tervitab ja toetab pagulasi”, teatas Biden.

Oktoobrist märtsini lasti USA-sse umbes 2000 pagulast, teatas nendega tegelev keskus.

Bideni administratsiooni on süüdistatud süü veeretamises Trumpi administratsioonile, mis on Valge Maja sõnul immigratsioonisüsteemi USA-Mehhiko piiril „lammutanud”.

Trump langetas pagulaste kvooti oma ametiaja jooksul järkjärgult 110 000-lt president Barack Obama viimasel ametiaastal rekordväikese 15 000-ni.

Humanitaarorganisatsioon World Relief kuulutas aga eelmisel kuul, et Valge Maja väited, et USA pagulaste ümberasustamise programm tuleb pärast Trumpi ametiaega uuesti üles ehitada, on täielik valejutt ja puhtalt poliitiline arvestus.

Biden lubas pagulaskvooti tõsta oma valimiskampaania ajal. Aprillis vapustas ta aga paljusid oma toetajaid erakorralise deklaratsiooniga, et kuni 15 000 pagulase vastuvõtmist õigustavad humanitaarmured ja see on ka muidu riigi huvides.

Selle asemel kaotas Biden piirangud ümberasutajatele Somaaliast, Süüriast ja Jeemenist ning lubas rohkematel inimestel saabuda Aafrikast, Lähis-Idast ja Kesk-Ameerikast.

Et Biden kohtas kiiresti kõva kriitikat pagulasorganisatsioonide ja oma erakonna liikmete poolt, teatas Valge Maja üsna kohe, et Biden vaatab arvud üle mais.

Mõjukas vasakpoolne kongressi liige Alexandria Ocasio-Cortez nimetas madalamat pagulaskvooti ksenofoobseks ja rassistlikuks.

USA pagulasprogramm ja varjupaigasüsteem on erinevad asjad. Pagulase staatus kehtib nende kohta, kes taotlevad kaitset veel välismaal olles, varjupaigataotlejad teevad seda aga USA piiril või USA-s sees olles.

On teada, et Valge Maja on mures rekordarvu lõunapiirile saabuvate dokumentidega sisserändajate pärast. On oodata selle voolu veelgi suurenemist kui ilmad soojenevad.