San Diego rannavalve sai teate laevast kella 10.27 ajal. Linna vetelpäästejuht James Gartland ütles ajakirjanikele, et paat sõitis ilmselt karile, lagunes ja 30 inimest "tulid alusest välja". "See oli massiline päästeoperatsioon, mis muutus massiõnnetusteks," märkis ta.

12meetrise pealt kaetud paadist jõudis enamik reisijaist omal jõul kaldale. Vetelpäästeleitnant Rick Romero sõnul päästeti kuus inimest merest tugeva veevoolu seest.

"Meie eesmärk oli lihtsalt kõigi päästmine, kui vähegi võimalik," sõnas ta ja lisas, et ka üks koos perega väljas aega veetnud mereväelane üritas inimesi vees aidata.

Romero sõnul oli päästeoperatsiooni tingimused üsna karmid: tuuline, külm, merevesi umbes 15 kraadi, mis tähendab kiiret alajahtumist.

San Diego päästeameti teatel transporditi üle 20 inimese õnnetuspaigalt kohalikesse haiglatesse. Samas kinnitasid nad, et ei saa privaatsusseaduste tõttu anda patsientide seisundi kohta lisainfot.

USA ametnikud ütlesid pühapäeval CNNile, et arvatavalt paati opereeriv isik on võetud vahi alla.

"Meie vaatenurgast näitab iga tõend, et tegemist oli salakaubaveoga tegeleva laevaga, mida kasutati migrantide ebaseaduslikult Ameerika Ühendriikidesse smugeldamiseks," ütles USA tolli- ja piirivalveameti San Diego sektori järelevalveametnik Jeff Stephenson.

Eelmise aasta septembriga lõppenud eelarveaastal suurenes inimeste salakaubavedu meritsi tema sõnul 92% võrreldes aasta varasemaga. "Sel aastal näeme ka üsna ühtlast kasvu, tõenäoliselt on see aasta lõpuks vähemalt võrdne eelmise aasta omaga," lisas Stephenson.