Tänahommikuse seisuga on Eestis vähemalt ühe vaktsiinidoosiga COVID-19 vastu kaitstud 337 137 inimest, mis moodustab enam kui 25% kogu elanikkonnast.

Mai alguse seisuga on üheksas maakonnas – Hiiumaal, Saaremaal, Läänemaal, Järvamaal, Raplamaal, Tartumaal, Viljandimaal, Jõgevamaal ja Põlvamaal üle 70-aastastest vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud enam kui 70%.

Kui aga vaadata kaarti, siis hoopis teine olukord on Ida-Virumaal, kus antud protsent kõigest 34,65.

Kui vaadata üleüldist hõlmatust st kõik vanusegrupid, seal on Ida-Virumaa näitaja 16,51 protsenti. Ka selles osas ollakse Eestis maakondadest selgelt viimane.

Sotsiaalministeeriumi kõneisik Eva Lehtla sõnab Delfile, et ministeerium jälgib tähelepanelikult vaktsineerimisega hõlmatuse kasvu Ida-Virumaal. "Kuna hõlmatus on seal teiste piirkondadega võrreldes madalam, siis on sinna ka järjepidevalt eritähelepanu suunatud. Sellest nädalast alustati Ida-Virumaal nn 1+1 projektiga, kus vaktsiini saab ka eaka inimese vaktsineerima aidanud noor." Lisaks alustati sellel nädalal eakate inimeste kodus vaktsineerimist, sealhulgas Ida-Virumaal.

Ta märkis, et hõlmatus Ida-Virumaal on siiski kasvamas, kuigi aeglaselt ja ka Ida-Virumaa erinevate piirkondade vahel on näitajate vahed väga suured. "Kõigi nende madalama hõlmatusega piirkondadega tegeleb Marek Seeri juhitav töörühm eraldi koostöös kohalike omavalitsustega, et leida viise hõlmatuse tõstmiseks."

Eile külastas piirkonda ka peaminister Kaja Kallas, kes rõhutas kohalike omavalitsuste rolli oma elanike hoiakute kujundamisel. Temagi kiitis uut süsteemi, kus saatja süsti saab. "Neljapäevast saab Ida-Virumaal vaktsineerida uue 1+1 mudeli järgi, mis lubab igal täisealisel kohalikul elanikul, kes aitab 70-aastasel või vanemal inimesel vaktsineerima minna, soovi korral ka ise süsti saada. Loodetavasti aitab see paremini kaitsta idavirulasi koroonaviiruse eest ja tänu sellele peatada majandusraskuste süvenemise maakonnas," rõhutas ta.