Jõuline samm astuti pärast seda, kui kaks Austraalia kriketimängijat naasid neljapäeval läbi Qatari Indiast kodumaale hoolimata valitsuse varem sel nädalal kehtestatud korraldusest keelata lennureisid Indiast, vahendab The Guardian.

Tervishoiuminister Greg Hunt teatas piirikontrolli tugevdamisest reede õhtul, öeldes, et igaüht, kes üritab reegleid rikkuda, võib ähvardada kuni 66 000 Austraalia dollari suurune trahv ja/või viieaastane vangistus.

"Valitsus ei tee neid otsuseid kergekäeliselt," ütles ta. "On aga ülioluline, et Austraalia rahvatervise ja karantiinisüsteemide terviklikkus oleks kaitstud ning COVID-19 juhtumite arv karantiiniasutustes väheneks hallatavale tasemele."

Uus meede hakkab kehtima esmaspäevast ja see vaadatakse üle 15. mail.

Valitsuse otsus pälvis laupäeval tõsist kriitikat. Oponentide meelest on "vastutustundetu" jätta austraallased Indiasse lõksu ajal, mil riigil pole haigete ravimiseks isegi piisavalt hapnikku. Rahandusministri Josh Frydenbergi sõnul valitsus nende väidetega aga ei nõustu.

"Oleme austraallaste turvalisuse tagamiseks astunud drastilisi samme ja Indias seisame silmitsi väga tõsise olukorraga," ütles Frydenberg. "Oleme nende rangete meetmete kehtestamisel lähtunud tervishoiuekspertide soovitustest."

"Olukord Indias on kohutav. See on väga tõsine. Oma elu on jätnud üle 200 000 inimese ja päevas on rohkem kui 300 000 uut juhtumit."
Välisministeeriumi teatel viibib India eri paigus vähemalt 9000 Austraalia kodanikku, sh 650 riskirühma kuuluvat inimest. Alates pandeemia algusest mullu kevadel on Indiast kodumaale naasnud üle 20 000 australlase.