Ametiühingud korraldavad tänavu traditsioonilise kontserdi asemel suuremõõdulise virtuaalse maikonverentsi töötajate vaimse tervise teemal, kuhu oodatakse osalema kõiki ametiühinguaktiviste, tööandjaid, poliitikuid, ajakirjanikke, ametnikke, teadlasi, mittetulundussektori esindajaid ja kõiki teisi tööelu teemadest huvitatud inimesi.

Ametiühingujuhi Peep Petersoni sõnul kurdavad vaimset ülepinget mitte ainult eesliinil tegutsejad ja kodukontoritesse aheldatud töötajad – määramatus ja ebakindlus kurnab ka kõiki teisi.

„Soovime heita rahvusvahelise töötajate solidaarsuspäeva eel olukorrale ausa pilgu ja otsida koos kõigi otsustajatega teid vaimse tervise hoidmiseks nii tööl kui laiemalt ühiskonnas. Kurb tõsiasi on see, et kui enamik koroonapatsientidest paraneb mõne nädala jooksul ning suudab seejärel jätkata oma igapäevaelu, siis suuremal osal vaimse tervise probleemide küüsi sattunud inimestest on abi leidmine ülimalt keeruline ning teekond tasakaalu leidmiseni võib nõuda aastaid. Peame püüdlema selle poole, et suudaksime ka vaimse tervise pandeemiat tõhusalt ohjata ning võimaldada kannatanud tööinimestele kiiret taastumist,“ ütles Peterson.

Maikonverentsil astuvad oma kogemusega üles esindajad eesliinilt ja juhtimistasandilt. Oma ekspertkommentaare pakuvad arstid, psühholoogid, vastutavad ametnikud ja aktiivsed vabatahtlikud. Aruteludesse on kaasatud nii ametiühingute toetusrühm riigikogus, tervisekassa kui ka haruametiühingute liidrid.

Konverents leiab aset Worksup keskkonnas ning see kantakse üle ka ametiühingute Facebooki lehel ja YouTube’i kanalil.