Riia regiooni kriminaalpolitsei ülem Juris Staļģevics ütles LTV-le, et üks vahistatutest on hosteliks muudetud korteri omanik. Agentuuri LETA andmetel on see Andrejs Gailis, jurist, Riia juriidiliste kõrgkoolide tudengite ühenduse endine president, vahendab Läti Delfi.

Eile hommikul ütles Läti politseiülema asetäitja Andrejs Grišins ajakirjanikele, et alustati kriminaalmenetlust ühiskondliku ohutuse ja korra vastaste kuritegude üle, aga kuriteo nimetus võib muutuda.

Läti karistusseaduse see paragrahv näeb ette vastutust tuleohutusreeglite rikkumise eest inimese poolt, kes nende reeglite täitmise eest vastutab, kui see viib kahe või rohkema inimese surmani. Sellise kuriteo eest võidakse karistada kuni kaheksa-aastase vangistusega.

Tulekahju puhkes hostelis Japanese Style Centrum eile varahommikul. Hukkus kaheksa inimest, kes olid peamiselt välismaalased. Veel kuus inimest sai kannatada. Hostel tegutses ebaseaduslikult, selles ei järgitud tuleohutusreegleid ja pidevalt registreeriti rikkumisi. Selgus aga, et kuigi Riia ehitusamet langetas otsuse hosteli tegevus keelata, ei olnud tegevuse lõpetamine lihtne, sest kõigi struktuuride funktsioone piirab seadusandlus.

Hosteli kohta laekus pidevalt kaebusi. Kohale saadeti tuleohutusinspektor, aga teda sisse ei lastud.

Riia munitsipaalpolitsei ülem Juris Lūkass teatas, et alates aasta algusest on see hostel pidevalt politsei tähelepanu alla sattunud. Esitati kaks kirjalikku kaebust ja maja elanikud tegid politseile 16 väljakutset. Tehti 17 korda trahvi ja alustati viit administratiivmenetlust.

Et objekt oli probleemne, lülitas Riia munitsipaalpolitsei selle oma pidevate kontrollide marsruuti. Kokku käisid politseinikud seal 19 korda, viimane kord teisipäeval, 27. aprillil ehk päev enne põlengut. Peamised rikkumised olid koroonapiirangute rikkumised, ühiskondliku korra rikkumised ja uimastite tarvitamine.