BfV võib nüüd näiteks koguda andmeid teatud selles liikumises osalevate isikute kohta. Üldiselt kardavad Saksa võimud, et koroonapiirangute vastaste protestide käigus levitatavad vandenõuteooriad ei kao ka pärast pandeemia lõppu, vahendab Deutsche Welle.

Kölnis baseeruv BfV kaalus seda otsust mitu kuud muu hulgas seetõttu, et protestijate seltskond on väga mitmepalgeline. Et Querdenkerite (umbes „põiki või risti mõtlejad”) liikumist ei saa seostada ühegi senituntud nähtusega nagu paremäärmuslus, vasakäärmuslus või islamism, loodi uus kategooria Verfassungsschutzrelevante Delegitimisierung des Staates – põhiseaduse kaitse seisukohalt oluline riigi delegitimiseerimine, teatas Saksamaa siseministeerium. See uus kategooria võimaldab tegelda nii kahtlustatavate juhtumite kui ka tõestatud äärmusliku tegevusega.

Seaduslikke proteste ja demonstratsioone koroonapoliitika vastu kasutatakse üha rohkem tööriistana ja provotseeritakse eskalatsioone, põhjendas siseministeerium oma otsust. Meeleavalduste korraldajad ja neil osalejad, eelkõige Querdenkerite liikumise pooldajad, „näitavad osaliselt selgelt, et nende agenda läheb puhtast riigi koroonapiirangute vastaste protestide mobiliseerimisest kaugemale”.

Sidemed Reichsbürgerite (praeguse Saksamaa Liitvabariigi seaduslikkuse eitajad, Reichi kodanikud) ja Selbstverwalterite („enesevalitsejad”) ning paremäärmuslastega on heaks kiidetud või neid otsitakse, propageeritakse võimude korralduste eiramist ja eitatakse riigi jõu kasutamise monopoli, teatas siseministeerium ja lisas, et kokkuvõttes õõnestab see ilmselt usaldust riigi institutsioonide ja esindajate vastu.

Saksamaa siseminister Horst Seehofer õigustas Querdenkerite liikumise BfV poolt jälgimise alla võtmist koroonapiirangute vastaste protestide radikaliseerumisega. Seehofer ütles, et rahumeelsed inimesed võivad oma seisukohta väljendada „ka siis, kui see on diametraalselt meie poliitika vastane, aga kui lavale astuvad äärmuslased ja püüavad sellised liikumised kontrolli alla võtta või kui mängus on vägivald, kehtib meil põhimõte nulltolerants”.

Mõned Saksa liidumaade sisejulgeolekuteenistused jälgisid Querdenkereid juba varem. Nii on see Baden-Württembergis. Baieris jälgitakse osa liikumisest.