Õhupuhastajaid jagatakse riigikoolidele, eelkõige hariduslike erivajadustega laste koolidele. Koolid saavad neid kasutada oma äranägemise järgi. Õhupuhastajate ostmisega soovib ministeerium mitmekesistada lahendusi koroona-ohutuse tagamiseks. Respiray sõnul hävitab kaelavõru 99 protsenti viirustest ja bakteritest.

Seadme sees on kaheetapiline filter, mis puhastab õhu tolmust ja suurematest lenduvatest osakestest. Õhk läbivat omakorda UV-mooduli, mis muudab 99 protsenti õhus leiduvatest viirustest ja bakteritest kahjutuks. Õhupuhasti suudab töödelda 55 liitrit õhku minutis.

"Näeme, et igapäevases õppetegevuses tekib olukordi, kui [tavalise] maski kandmine mõjutab õppetegevuste tulemuslikkust," ütles haridus- ja teadusministeeriumi meedianõunik Liisa Tagel.

Pilootprojektiga soovitakse aidata erivajaduste või puuetega õpilasi

Õhupuhastajat kasutades on näha isiku suud ja näoilmet. Kuulmispuuetega inimestele annab see võimaluse lugeda suult, autismispektri häiretega lastega töötavatel inimestel aitab vältida olukordi, kui maski kandmise tõttu ei tunne laps oma tuttavat ära või on näo kaetus suhtlust tugevalt häiriv, ka logopeedide teenuse osutamisel võiks õhupuhastajad olla mugavamad kui teised isikukaitsevahendid.

"Õhupuhastajate näol on tegemist innovatiivse isikukaitsevahendiga, mille kasutamise kõrval on jätkuvalt oluline jälgida teisi ohutusmeetmeid," ütles Tagel. Tema sõnul on piloteerimise eesmärgiks muu hulgas saada tagasisidet kasutajakogemusest ning toetada Eesti innovatiivset ettevõtlust.