Soome lahe merepiirivalve kuritegevuse tõrje üksuse uurida on tulnud alates märtsi lõpust 13 kahtlustatavat võltsimiskuritegu, mis on seotud Helsingi sadama ja Helsingi-Vantaa lennujaama piiripunktides esitatud võltsituks peetavate koroonatesti tõenditega, teatas Soome piirivalve, vahendab Iltalehti.

Uurimise käigus on paljastunud üle 20 võltsituks kahtlustatava tõendi.

Võltsitud koroonatesti tõenditega on püütud näiteks kõrvale hoida tervishoiuvõimude kohustuslikest tervisekontrollidest Helsingi sadamas ja Helsingi-Vantaa lennujaamas.

Piirivalve teatel on põhjust kahtlustada, et võltsitud koroonatesti tõendeid on valmistatud lisaks ilmnenud juhtumitele mitmekordne arv.

„Juurdluse eesmärk on välja selgitada, kuidas võltsitud tõendid on hangitud ning kus ja kelle poolt on need valmistatud. Selle nüüd ka Soome jõudnud nähtuse eesmärk on püüda vältida pandeemia tõrjumiseks kasutusele võetud meetmeid, nii et nende kahtlustatavate võltsimiskuritegude lahendamise huvi peetakse valitsevas olukorras suureks,” ütles Soome lahe merepiirivalve kuritegevuse tõrje üksuse juht, kaptenleitnant Jukka Tekokoski.

Soome piirivalve teatel on ka Tallinna sadamas ilmnenud mitmeid võltsituks kahtlustatavaid koroonatesti tõendeid, mida on esitanud Soome reisida tahtnud isikud.

Soome piirivalve teeb koostööd Eesti politsei- ja piirivalveametiga.