6. aprillil toimunud kohtumisel istusid kõrvuti toolidele Erdoğan ja Euroopa Ülemkogu president Charles Michel. Von der Leyen oli sunnitud kõrvale sohvale istuma. Türgi süüdistas selles prohmakas Euroopa Liitu, vahendab BBC News.

Eilses kõnes Euroopa Parlamendi ees väitis von der Leyen, et istekohtade prohmaka nimega „sofagate” taga on tegelikkuses seksism.

62-aastane von der Leyen ütles, et ei näe põhjust, miks oleks pidanud teda kohtlema teisiti kui Micheli, kes on oma rolli eest selles afääris vabandanud.

„Ma olen esimene naine, kes on Euroopa Komisjoni president. Ma olen Euroopa Komisjoni president. Ja nii ma ootasin end koheldavat, kui ma kaks nädalat tagasi Türgit külastasin, nagu komisjoni presidenti, aga seda ei tehtud,” ütles von der Leyen. „Ma ei suuda leida Euroopa lepingutest mingit õigustust sellele, kuidas mind koheldi. Seega pean ma järeldama, et see juhtus, sest ma olen naine. Kas see oleks juhtunud, kui ma oleksin kandnud ülikonda ja lipsu? Piltidel eelmistest kohtumistest ei näinud ma toolide puudust. Aga samas ei näinud ma neil piltidel ka naisi.”

Kohtumine oli korraldatud probleemsete suhete silumiseks Euroopa Liidu ja Türgi vahel. Von der Leyen ja Michel kohtusid Erdoğaniga Türgi presidendipalees.

Kui aga kolm juhti hakkasid istet võtma, oli vaid kaks tooli. Michel ja Erdoğan istusid nendele ja von der Leyen jäi nõutult seisma.

Von der Leyen oli sunnitud istuma kõrvale sohvale Türgi välisministri Mevlüt Çavuşoğlu vastu.

Oma eilses kõnes ei süüdistanud von der Leyen avalikult ei Erdoğani ega Micheli, aga tunnistas, et oli haavunud ja üksi jäetud nii naise kui ka eurooplasena.

„Sest asi ei ole istumiskorralduses või protokollis. See läheb välja selle tuumani, kes me oleme. See läheb välja väärtusteni, mille eest meie liit seisab. Ja see näitab, kui kaugele me peame endiselt minema, enne kui naisi koheldakse võrdsetena,” ütles von der Leyen.