"Jätkame oma ettepanekute selgitamist ning veename Soomet - tegutsedes COVID-19 leviku tõkestamisel ja olles valmis võtma piiriülese liikumise puhul täiendavaid tervisekaitsemeetmeid - leevendama töörändele seotud piiranguid enne maikuu lõppu," ütles välisministeeriumi pressiesindaja Kristina Ots esmaspäeval ERR-ile.

Soome valitsus otsustas eelmisel nädalal pikendada juba alates jaanuari lõpust kehtivaid riiki sisenemise rangeid piiranguid kuni 25. maini, mis tähendab, et pendelränne Eesti ja Soome vahel jääb keelatuks vähemalt neljaks kuuks.

"Meie jaoks on tegemist üldse ühe kõige olulisema küsimusega – Eesti ja Soome kolleegid kohtuvad regulaarselt nii valitsusliikmete tasandil kui ka välisministeeriumide juhtimisel sotsiaal- ja siseministeeriumide, tervishoiuametite ja teiste asjaomaste ametkondadega, regulaarselt kohtub ka kahepoolne COVID-19 töögrupp," ütles Ots. "Tööränne on olnud kahepoolses töögrupis taas keskne teema alates jaanuari lõpust," lisas ta.

Küsimusele, kas Eesti on püüdnud Soome seatud liikumispiirangute probleemi lahendada Euroopa Komisjoni kaudu, kuna see läheb vastuollu Euroopa Liidu reeglitega, vastas välisministeeriumi esindaja, et vastavalt EL-i reeglitele on riikidel õigus rahvatervise kaitse eesmärgil piiarata isikute vaba liikumist.