Soome terviseameti (THL) ekspert Mia Kontio rääkis uudisteagentuurile STT, et ühel hetkel peaks AstraZeneca tarned Soome peatama.

Praegu kehtib riigis poliitika, et seda vaktsiini antakse neile, kes vanuses 65 pluss. Lisaks teised doosid noorematele, kes said enne uue korra kehtestamist esimese doosi kätte.

Terviseameti hinnangul on 60 protsenti 65 pluss vanuses elanikest juba saanud vähemalt ühe doosi vaktsiini. Kui võtta vanusepiiriks 70 pluss, siis selles sihtgrupis on protsendinumbriks juba 85.

Üpris pikk tee on siiski veel minna, aga tasub vaadata algseid plaane AstraZeneca osas. Soome tellis ühtekokku 3,7 miljonit doosi. Praeguseks on neist riiki jõudnud 430 000. Ehk on ilmselge, et algne number reaalselt käiku ei läheks.

Mis edasi saab, on nüüd Soome sotsiaal- ja terviseministeeriumi otsustada. Kontio nendib, et on tõsine oht, et osa saabuvast vaktsiinist lähebki raisku.

Tromboosioht suurem noorematel

Euroopa ravimiameti riskihindamise komitee hindas mõni aeg tagasi ligi 60 harvaesinevat trombotsütopeeniaga (vereliistakute vähesusega) tromboosijuhtumit, millest selgus, et enamik neist juhtudest ilmnes esimese 7-14 päeva jooksul pärast vaktsineerimist ja noorematel kui 60-aastastel.

Taolise sündroomi tekkerisk on väga väike (umbes 1:100 000 vaktsiinidoosi kohta ning surmaga lõppeb umbes 1: 1 miljoni vaktsiinidoosi kohta), kuid ettevaatusabinõuna ei ole hetkel soovitav vaktsiini alla 60-aastastel kasutada kuni uute andmete laekumiseni, mis võimaldaksid alla 60-aastaste vaktsineerimisel riske vähendada.

Kui näiteks Soomes on vanusepiiriks isegi 65 pluss, siis Eestis mainitud 60. Eestisse on maiks-juuniks AstraZeneca tarneid kokku oodata umbes 350 000 doosi ulatuses.