Valgevene riiklik propagandaagentuur BelTA vahendas laupäeval Lukašenka sõnu, mille kohaselt soovisid relvastatud inimesed rünnata tema maapiirkonnas asuvat residenti. 66-aastase riigipea väitel eraldati selleks 10 miljonit dollarit, millest üks miljon pidi minema snaiprile.

"Me teadsime seda juba ammu. Arvate, et viisime selle reidi Moskvas läbi tühjast kohast? Hoidsime neil silma peal. Nad pidid tulema Minskisse ja selle operatsiooni läbi viima," jutustas Lukašenka.

Ta ütles, et vandenõulased töötasid välja kolm stsenaariumi, kuidas Valgevene riigipeast ilma jätta: neist esimene nägi ette rünnakut 9. mai paraadil, teine riigipea autokolonnile ja kolmas viimase maaresidentsile.

Lukašenka sõnul infiltreerus vandenõulaste sekka Valgevene eriteenistuja, kes esitles end reeturist kindralina. "Ta oli meie agent. Tubli töö! Tänud talle, ta aitas meid tohutult, ta ei kartnud. Nad püüdsid tema kaudu armees ülestõusu korraldada," väitis Lukašenka.

Vandenõulased kavatsesid tema sõnul kasutada sõjaväge ning OMONi, KGB ja teiste julgeolekuasutuste üksusi, et Minsk maailmast ära lõigata.

Juhul, kui nende jõudude vahel puhkenuks konflikt, olnuks see Lukašenka sõnul "kõige kohutavam ja kuumem kodusõda, mida ükski riik on iial näinud". Ta lisas, et vandenõulaste eesmärk oli ka Minsk elektrita jätta.

Lukašenka ja Putin

Valgevene riigipea rääkis tapmiskatsest esmakordselt 17. aprillil, öeldes, et politoloog Aljaksandr Fjaduta, opositsioonipoliitik Rõgor Kastusjov ja jurist Jurõi Zjankovitš kavatsesid tema ja ta poegade elu kallale kippuda.

Süü enda mõrva kavandamises veeretas Lukašenka Ameerika eriteenistustele ja USA juhtkonnale. Lukašenka sõnul arutas Venemaa president Vladimir Putin seda asja USA presidendi Joe Bideniga.

Valgevene KGB ülem Ivan Tertel teatas, et kuritegelikku gruppi kuulusid Fjaduta, Zjankovitš ja Kastusjov. Veel teatas Tertel, et riigipööre oleks pidanud toimuma sel suvel, juunis või juulis.

Venemaa julgeolekuteenistus (FSB) kinnitas Valgevene KGB väiteid ja teatas, et osales operatsioonis Fjaduta ja Zjankovitši kinnipidamiseks Moskvas.

FSB väitel saabusid mehed Moskvasse pärast konsultatsioone USA-s ja Poolas, et kohtuda „Valgevene relvajõudude opositsiooniliselt meelestatud kindralitega”.

FSB kinnitas, et võimuhaaramine Valgevenes oli planeeritud 9. maile.

Väidetavast mõrvakatsest rääkis oma aastakõnes Venemaa föderaalkogu ees ka president Putin, kes väljendas nördimust, et lääneriikides vaikitakse see kõik maha.