Ööpäevaga tuvastati Indias ametlikult enam kui 349 000 uut COVID-19-ga nakatunut, mis on kõrgeim üleilmne näitaja alates pandeemia algusest.

India suurlinnades ägavad tervishoiuasutused juba mitmendat nädalat patsientide rohkuse all ja haiglate ees looklevad pikad järjekorrad haigetest, kelle jaoks voodikohta lihtsalt ei jätku, vahendab The Guardian.

Uueks pandeemia tulipunktiks tõusnud riigis on viimase kolme päeva jooksul juurde tulnud enam kui miljon uut nakatunut. Tõusu teel on ka suremuse näitajad ja viimase ööpäevaga suri taas rekordarv COVID-19 patsiente - 2767 inimest.

Tervishoiueksperdid hoiatavad, et käesoleva laine tippu veel paista pole ja nakatumisnäitaja rühib üles veel vähemalt kolm nädalat. Tõenäoliselt on ka haigestunute ja surnute arv tegelikkuses oluliselt suurem kui ametlikus statistikas.

India keskvalitsus, mis on oma tegevusetuse tõttu langenud tugeva kriitika alla, saatis nädalavahetusel teele kümned erirongid, mis toimetavad hapnikku raskemini pihta saanud piirkondadesse. Võimud on hakanud survestama ka tööstussektorit, et see kiirendaks hapniku ja elupäästvate ravimite tootmist.

Üks rong, mis vedas haiglate tarbeks 30 000 liitrit hapnikku, saabus laupäeva varahommikul Uttar Pradeshi osariigis asuvsse Lucknowi, kus see relvastatud valvurite saatel veoautodega haiglatesse toimetati.

Lucknow on üks enim pandeemiast kannatada saanud linnu, kus haiglad ja krematooriumid on üle ujutatud patsientide ja surnukehadega. Ametnike sõnul piisab saabunud kogusest üksnes pooleks päevaks.

India õhuväge kasutatakse samuti hapnikutankerite ja muude varude transportimiseks üle riigi.

12 miljoni elanikuga Delhis teatas linnavalitsus aga laupäeval, et hakkab haiglatele tarnete kiirendamiseks looma hapnikuvarude puhvrit. Voodikohtade ja hapniku puudumise tõttu sureb pealinna haiglate ees iga päev kümneid inimesi.

Haiglates sees ei ole olukord samuti kaugeltki kiita.

"Haiglad töötavad kõik viimase piiri peal. Kui hapnik saab otsa, pole paljudel patsientidel ellujäämislootust," ütles ühe Delhi haigla arst Sumit Ray BBC-le. "Mõne minuti pärast nad surevad. Näete neid patsiente: nad on ventilaatorite küljes, vajavad suure vooluga hapnikku. Kui hapnik peatub, sureb enamik neist."

Üks heategevusorganisatsioon on rajanud linna suurde autoparklasse ka ajutise krematooriumi, mida hädasunnil kasutavad matuste läbiviimiseks tuhanded perekonnad.