Ka surmade arv viimase 24 tunni jooksul oli Indias seni suurim – 2263 – teatas tervishoiuministeerium. Põhja- ja Lääne-India, sealhulgas pealinna New Delhi ametnikud teatasid, et enamik haiglaid on täis ja hapnik on lõppemas, vahendab Reuters.

Mumbai eeslinnas toimus täna koroonahaiglas tulekahju, milles hukkus 13 inimest. Õnnetusi on koroonahaiglates olnud teisigi.

„Tulekahju COVID-19 haiglas Viraris on traagiline,” kirjutas India peaminister Narendra Modi Twitteris, kinnitades toetuse maksmise ohvrite sugulastele.

Kolmapäeval suri samas Maharashtra osariigis haiglas 22 koroonapatsienti, kes jäid lekke tõttu mahutis hapnikuta. Vähemalt üheksa koroonapatsienti suri haiglatulekahjus Mumbais 26. märtsil.

Täna teatati Indias 332 730 uuest nakatunust viimase ööpäeva jooksul, mis on uus maailmarekord. Eelmisel päeval oli nakatunuid 314 835. Kolmas tulemus on USA arvel ja pärineb jaanuarist: 297 430.

Delhi teatas enam kui 26 000 uuest juhtumist ja 306 surmast. Keskmiselt sureb üks inimene iga viie minuti jooksul.

Meditsiiniline hapnik ja voodikohad on muutunud defitsiidiks. Suured haiglad panevad välja teateid, et neil ei ole enam ruumi uute patsientide jaoks ja hapnikuvarusid on pandud valvama politsei.

Haiglad ja üksikisikud on kogu selle nädala esitanud sotsiaalmeedias palveid hapniku saamiseks.

USA Michigani ülikooli biostatistika ja epidemioloogia professor Bhramar Mukherjee ütles, et indialaste jaoks näivad sotsiaalsed turvavõrgustikud kadunud olevat.

„Kõik võitlevad iseenda ellujäämise eest ja püüavad kaitsta oma lähedasi. Seda on raske vaadata,” ütles Mukherjee.

New Delhis pöörduvad lähedasi kaotavad inimesed kiiruga tekitatud asutuste poole, mis viivad läbi massilisi matuseid ja kremeerimisi.

Meeleheitest on kasvanud välja vastastikused süüdistused.

Tervishoiuekspertide sõnul tekkis Indias talvel enesega rahulolu. Uusi juhtumeid oli siis umbes 10 000 päevas ja kõik näis kontrolli all olevat. Tühistati piirangud suurtele rahvakogunemistele.

„Indialased kaotasid kollektiivse valvsuse. Selle asemel, et meid oleks pommitatud valvsusele õhutavate sõnumitega, kuulsime me oma liidrite enesega rahulolevaid võidudeklaratsioone, mis on nüüd paljastunud enesekindla ülbusena,” kirjutas kopsuarst ja Maharashtra osariigi valitsuse töögrupi liige Zarir F. Udwadia ajalehes Times of India.

Haiguspuhangut on ilmselt aidanud õhutada uued nakkavamad viirusetüved, eriti „topeltmutant”, mis on arenenud Indias kohapeal.

India varianti, ametliku nimega B.1.617, on näiteks ka Suurbritannias tuvastatud juba 132 juhul.

India, mis on ise suur vaktsiinitootja, on vaktsineerimiskampaaniat küll alustanud, aga vaid väike osa elanikkonnast on vaktsineeritud.

Võimud on teatanud, et 1. maist muutuvad vaktsiinid kättesaadavaks kõigile üle 18-aastastele, aga ekspertide sõnul ei jätku vaktsiine kõigile 600 miljonile inimesele, kellel vaktsiinile õigus tekib.

„See on traagiline, see halb juhtimine. Riigi jaoks, mis on tuntud maailma apteegina, on see, et vaktsineeritud on alla 1,5% elanikkonnast, raskesti adutav läbikukkumine,” ütles Cornelli ülikooli professor ja India valitsuse endine majandusnõunik Kaushik Basu Twitteris.