Kõik ülejäänud Vene diplomaadid peavad Tšehhist lahkuma mai lõpuks, teatas Kulhánek. Tema hinnangul peab lahkuma umbes 60 Vene diplomaati, vahendab Associated Press.

Tšehhi salateenistused on korduvalt hoiatanud Moskvat, et Vene saatkonnas Prahas on ebaproportsionaalselt palju diplomaate. Saatkonda kasutatakse tšehhide sõnul spionaažibaasina.

„Ma ei taha midagi eskaleerida,“ ütles Kulhánek. „See ei ole välisministri roll. Aga Tšehhi Vabariik on enesekindel riik ja käitub sellele vastavalt.“

Kulháneki sõnul pidi Tšehhi reageerima Vene agentide tegevusele oma territooriumil.

Moskva vastas kohe.

„Praha on läinud suhete hävitamise teele. Me vastame kiiresti,“ ütles Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova. „Nad on takerdunud ohjeldamatusse russofoobiasse.“

Eelmisel nädalavahetusel saatis Tšehhi välja 18 Vene diplomaati, keda nimetas Vene sõjaväeluure GRU ja välisluure SVR-i agentideks, seoses 2014. aasta plahvatusega Vrbětice laskemoonalaos, mille taga olid Tšehhi sõnul Vene agendid.

Venemaa vastas 20 Tšehhi diplomaadi väljasaatmisega.

Kulhánek andis varem Venemaa valitsusele täna keskpäevani aega 20 Tšehhi diplomaadil naasta lubamiseks. Vastasel juhul lubas Tšehhi kärpida Vene saatkonna töötajate arvu Prahas sama suureks kui on Tšehhi saatkonna töötajate arv Moskvas.

Ka Slovakkia peaminister Eduard Heger teatas täna, et riigist saadetakse välja kolm Vene diplomaati.

Hegeri sõnul väljendas Slovakkia solidaarsust Tšehhiga.