"Paraku pidevalt AstraZeneca tarned on väiksemad, kui on lubatud. Näiteks järgmisel nädalal pidi tulema 50 846 doosi, aga tuleb 2400 doosi. Ehk siis meil on endiselt vaktsiinide defitsiidi tingimus, kus me toimetame," sõnas peaminister Kaja Kallas eile riigikogu infotunnis.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Heli Laarmann sõnas täna Delfile, et aprillis on tänaseks saabunud 21 600 doosi, kinnitatud on järgmiseks nädalaks 2400 doosi. "Lisaks loodame, et aprilli lõpul või mai algul saabub ka varasemalt AstraZeneca lubatud 50 846 doosi suurune tarne, kuid seda kinnitust meil veel ei ole."

Ta lisas, et eelnev info tootjalt lubab praeguse seisuga prognoosida maiks-juuniks tarneid kokku umbes 350 000 doosi.

AstraZeneca puhul on üldjuhul kahe doosi vahe 12 nädalat ehk ligi kolm kuud. Üks märtsi alguses esimese doosi saanud haridustöötaja märkis Delfile, et tema ja mitmed ta kolleegidki muretsevad, kas ikka jätkub kõigile teiste dooside tarbeks.

Kas riigil on kõigi vajalike teiste dooside jaoks varud olemas? Kas on olemas stsenaarium selleks, kui ikkagi oodatud kogused vaktsiini ei saabu?

"Praeguse seisuga ei ole põhjust arvata, et peaks tekkima olukord, kus meil pole võimalik katta AstraZeneca teise doosi vajadust," kostis Laarmann. "Kui selline olukord tekib, siis näiteks on võimalus teistelt Euroopa Liidu riikidelt ajutiselt AstraZeneca vaktsiini doose laenata."

Hetkel kasutatakse AstraZeneca vaktsiini nii teisteks doosideks kui esimesteks doosideks. Viimase puhul siis soovituslikult 60 pluss vanuses inimeste puhul. "Vaktsineerimise korraldamisel oleme võtnud riigi vastutada, et kõigile oleks vajalikud teised doosid tagatud," märkis Laarmann.

Praegu pole põhjust ka vaktsineerimiskava ümber teha. Viimati uuendati seda paari päeva eest. "Aprilli lõpuks soovime võimaldada vähemalt ühe doosiga vaktsineerimist kõigile üle 70-aastastele ning juuni lõpuks kõigile täisealistele soovijatele," sõnas tervise- ja tööminister Tanel Kiik seda tutvustades.

Kogu kava plaanipärase kulgemise eelduseks on, et teises kvartalis saabub Eestisse kokku üle miljoni doosi eri koroonavaktsiine.