India on praegu koroonaviiruse teise laine kägistavas haardes ning niigi ülekoormatud tervishoiusüsteemi kummitab ka tõsine hapnikupuudus, vahendab BBC News.

Delhi kõrgeim kohus on avalikult kritiseerinud India keskvalitsust hapnikukriisi eest pealinnas.

„See on naeruväärne. Me tahame teada, mida keskus teeb hapnikuga varustamise suhtes kogu Indias,” teatasid kohtunikud, kui lugesid ette otsust kuue erahaigla omaniku petitsiooni kohta.

Kohus andis valitsusele korralduse tagada hapniku ohutu liikumine tehastest haiglatesse kogu Indias.

Mitmed inimesed Indias on surnud hapnikku oodates, kuigi ei ole võimalik teada saada, kui palju täpselt. India sotsiaalmeedia on olnud täis palveid hapniku saamiseks.

Suurlinnades koguneb rahvas haiglate ümber, mis on haigeid täis. Tervishoiusüsteemil on toimetulekuga raskusi.

Kõige hullema koroonakolde, Maharashtra osariigi võimud tegid teatavaks mitmed uued piirangud, mis jõustuvad täna õhtust. Osaliselt oli osariik lukus alates 14. aprillist.

Maharashtra on India rikkaim osariik ja seal asub riigi finantskeskus Mumbai. Koroonakolle on see olnud alates pandeemia algusest umbes veerandiga kõigist India juhtumitest.

Maharashtras on ka surnud kõige rohkem inimesi – 67 468. Kokku on Indias surnud üle 180 000 inimese. Siiski on India suremus olnud suhteliselt madal.

Indias hakkasid nakatumisnäitajad järsult kasvama eelmisel kuul lõtvade piirangute, miljonite inimeste osavõtul toimunud hindude pidustuste ja viiruse uute mutatsioonide tõttu. On olemas „topeltmutanttüvi”, mis on tuvastatud 61 protsendil Maharashtra juhtumitest.

Lääne-Bengali osariigis ei jäetud ära ka suuri valimisüritusi teiste hulgas India peaministri Narendra Modi osavõtul.

Kriitikud osutavad venivale vaktsineerimisprogrammile. Süsti on saanud 130 miljonit inimest, aga India rahvaarvu juures ei ole see suur arv.