Parimate robottolmuimejate sekka kuulub päris mitmeid kvaliteetsete kaubamärkide esindajaid ja esmapilgul võib tekkida kerge segadus. Võib-olla küsid endalt:

  • Kas mulle oleks vaja võimalikult paljude omaduste ja nutikate funktsioonidega masinat?
  • Kas soodne seade teeks sama hästi töö ära nagu tippude hulka kuuluvad robottolmuimejad?

Uurime lähemalt, mille poolest robottolmuimejad erinevad ja mida enne valikut täpsemalt mõelda ning silmas pidada.

Mida eri hinnaklasside kohta võiks teada?

Uue kodumasina või ükskõik millise seadme ostusoovi puhul mängib olulist rolli mõistagi hind. Kaubavalik ja hinnaskaala on enamasti lai ning leidub nii soodsaid, keskmise hinnaga kui ka väga hinnalisi tooteid.

Paraku kipub olema nii, et ülisoodsa hinnaga seadmelt ei saa loota rohkelt nutikaid omadusi ja suurt jõudlust. Kui robottolmuimeja valmistamisel on panustatud kasulikele funktsioonidele, siis on see ka efektiivsem puhastaja.

Soodsad ja keskmise hinnaga robottolmuimejad

Väga soodsad või vanema põlvkonna robottolmuimejad ei pruugi jõuda toas kõikjale ja need kipuvad mõnikord ka esemete vastu põrkama.

Keskmises hinnaklassis olevad mudelid on juba natukene nutikamad, neid saab juhtida telefonirakenduse kaudu, kuid siiski võivad esineda mõned puudujäägid. Näiteks ei pruugi tolmuimeja töödeldavat pinda kaardistada, seega võivad puhastamisel mõned kohad vahele jääda.

Enamik väikese ja keskmise hinnaga robottolmuimejaid on mõeldud väiksematele kodudele. Neil on täpselt nii palju aku kasutusaega, et enne laadimist puhastada üks või kaks tuba.

Kallimasse hinnaklassi kuuluvad nutikad robottolmuimejad

Nutikamad ja pisut hinnalisemad mudelid (näiteks Xiaomi robottolmuimeja Mi Mop Pro) suudavad puhastustööd teha süsteemselt – need teavad, kuhu on ruumis tarvis liikuda ja kus on juba käidud. Lisaks on seadmel olemas ka märgpuhastuse ehk mopifunktsioon.

Tõeliselt targad, kuid hinnalised tippseadmed

Tippseadmed (ühtlasi kõige hinnalisemad) oskavad mõistagi kõike eelkirjeldatut, kuid suudavad veelgi enamat – näiteks jälgivad ümbruskonda kaamera abil, teevad vahet erinevatel takistustel (näiteks juhtmed) ja annavad omanikule teada, millised asjad võiks eest ära võtta. Kaamerapildi edastust võib jälgida oma nutitelefonist.

Mainimata ei saa mõistagi jätta ka laitmatut puhastustööd, mis kaotab ka keerulised plekid. Kirjeldatud tippklassi robottolmuimejat sobib väga hästi ilmestama näiteks populaarne mudel Roborock S6 MaxV.

Hea robottolmuimeja on kooskõlas vajadustega

Enne robottolmuimeja valimist tasub mõelda selgeks, millised on selle kasutaja vajadused.

  • Kui suured on eluruumid?
  • Kas pererahvast häirib seadme töötamisel tekkiv müra? Näiteks on võimalik valida väikese müratasemega seade.
  • Kui oluline on tolmuimeja kaunis disain?
  • Kas eelistad viimase peal olevaid mugavusfunktsioone või piisab vähemast?
  • Kas kodus on palju mööblit ja kohti, kuhu seade kergesti ligi ei pääse?
  • Kas ruumides on vaibad
  • Kas ruumides on palju erinevaid tasapindu?

Mida arvestada robottolmuimeja valimisel?

  • Kui kodus on vaipkattega põrandad, siis tasub hankida suurema võimsusega robottolmuimeja. Mida kohevam on vaip, seda võimsamat seadet on vaja. Väga karvaste vaipade puhastamiseks sobib paremini siiski traditsiooniline tolmuimeja.
  • Siledate põrandate puhul on soovitatav valida robottolmuimeja, millel on ka mopifunktsioon, sest selle kasutamine aitab vähendada tolmu kogunemist. Plaaditud põrandate puhastamiseks sobib pöörleva harjaga robotmopp.
  • Koduloomadega majapidamistes on kasulikum abiline samuti pigem võimsamat sorti robottolmuimeja. Seda eriti juhul, kui loomad ajavad tihti karva ja neid peab lausa mitu korda päevas puhastama. Hea robottolmuimeja suudab säästa vaeva ja aega siingi – lihtsal veendu enne, kas valitud seade suudab lemmikloomakarvadega hakkama saada. Lisaks peaks robottolmuimeja puhastamisele rohkem tähelepanu pöörama, sest kõikjale sattuvad loomakarvad võivad seadet ummistada tavatolmust kiiremini.
  • Kas pererahvas veedab suurema osa päevast kodust eemal? Sellisel juhul on mõttekas hankida robottolmuimeja, mis on automaatse ajakava võimalusega. See on tõesti mugav, sest lubab sul määrata puhastustöö selleks ajaks, kui kedagi pole kodus. Sõltuvalt mudelist võib robottolmuimeja tegutseda näiteks iga päev, üle päeva või kaks korda nädalas. Kui soetad WiFi-toega mudeli, saad ajakava mobiilirakenduse abil hõlpsasti paika panna.
  • Väga suure pindalaga kodu puhul tasub kaaluda muid variante. Üldjuhul on robottolmuimejad mõeldud siiski pigem väiksemate elamispindade tarbeks, sest liiga avarate ja paljude ruumide puhul võib robot hätta jääda. Näiteks saab aku tühjaks või seade eksib ära.
  • Robottolmuimejat, mis oleks täiuslik ja iial kuhugi ei takerduks, ei ole olemas. Kindlasti tasub enne ostu lugeda valitud toote kohta arvustusi ja muud informatsiooni, kuid selle tegelik suutlikkus ja nõrgad kohad selguvad alles siis, kui oled roboti oma kodus tööle saatnud. Nõnda saad üsna ruttu aimu, mida on tarvis masina sujuva töö nimel teha – näiteks eemaldada kohevad või pisikesed vaibad (nt vannitoas), tõsta kõrgemale maani rippuvad kardinad jms.
  • Robottolmuimeja mopifunktsioon on kasulik, kuid ei asenda põhjalikku põrandapesu. Põrandapesufunktsioon on robottolmuimeja juures kahtlemata kasulik ja eemaldab edukalt mustust ning plekke, kuid paraku ei tähenda see, et mopist võib sootuks loobuda. Väga põhjalikuks ja jõudu vajavaks puhastuseks peab selle siiski aeg-ajalt appi võtma.

Õnneks on saadaval piisavalt lai valik erinevaid robottolmuimejaid, nii et pisut infot uurides peaks igaüks leidma just oma vajadustega sobiva tõhusa abilise. Alates aastast 1991, kui esimesed robottolmuimejad Wikipedias oleva info järgi turule jõudsid, on nende võimekus oluliselt edasi arenenud.

Miks mitte lubada vähemalt üks tüütu kodutöö selleks mõeldud nutikal seadmel ära teha? Hea valiku robottolmuimejaid igale soovile leiad Photopointi veebikaubamajast, kus on lisaks üle poole miljoni muu toote!

Jaga
Kommentaarid