Biden nimetas oma avalikus ülesastumises kohtuotsust haruldaseks, ent samas suureks sammuks sel teel, et Ameerikas võidutseks õiglus. "See oli mõrv keset päeva ja see rebis kardinad eest, et kogu maailm näeks... Süstemaatiline rassism, plekk meie rahva hingel," sõnas ta ja võrdles kujundlikult, et põlv oli kõigi mustanahaliste ameeriklaste kaelal.

Biden lisas, et tutvus mullu Floydi matusel viimase tütre Giannaga. "Ütlesin talle, kui julgeks teda pean. Põlvitusin ja hoidsin ta kätt. Sõnasin, et isa vaatab ülevalt uhkusega tema peale. Tema omakorda ütles, et issi muutis maailma."

Biden võttis enne avaliku kõne pidamist uuesti Giannaga ühendust. "Märkisin, et issi tõesti muutis maailma. Las see jääb tema pärandiks. Selliseks, mis esindab rahu, mitte vägivalda."

Seejärel rõhus Biden, et praegune otsus pole õigustuseks, et vägivaldselt reageerida. "Agitaatorid ja äärmuslased ei hooli sotsiaalsest õiglusest, nad tahavad õhutada vägivalda, hävitada teiste inimeste vara ja anda hoogu juurde viha ja eraldumise leegile. Ärme lase neil õnnestuda."

Karistus selgub kaheksa nädala pärast

45-aastase Chauvini süüdi mõistmiseks pidi 12 liikmest koosnev vandekohus jõudma üksmeelsele otsusele. Kokku kulus aruteluks 10 tundi, vahendab CNN.

Kuna ta mõisteti süüdi ka teise astme mõrvas, võib endist korravalvurit oodata 40 aastat vangistust.

Chauvini käed pandi otsuse ettelugemise järel raudu ning ta jääb vahi alla. Kohtunik Peter Cahill kinnitas, et karistuse määramise istung toimub kaheksa nädala pärast.

Floydi perekonda esindav jurist Ben Crump sõnas, et tänane otsus pole märgiline vaid selle linna piires. "Sel on suur tähendus meie riigi ja üldse kogu maailma jaoks.