Kui maksimaalselt kümnekesi võib sportimine ja huvitegevus õuetingimustes toimuda juba alates 26. aprillist, siis algklasside saavad tagasi koolimajja 3. maist. Oodatakse, kuni koolivaheaja lõpust on möödunud nädal. Nimelt järgneb koolivaheaegadele tavaliselt suurem inimeste liikumine ja nakkusoht.

Kuigi toitlustajad saavad esialgu endiselt vaid kaasa müüa, avanevad 3. mail ka väliterrassid. Ettevõtjad on pakkunud välja eneseregulatsiooni, mis peaks aitama nakatumisohtu vähendada.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna avaldas muret selle üle, et haridustöötajatest on vaid napilt üle poole vaktsineeritud. Seejuures on hõlmatus Ida-Virumaal vaid 30 protsenti. Ka kõige suuremas koldes Harjumaal jääb näitaja alla poole. Seda vaatamata tõigale, et pea kõigil haridustöötajatel on olnud vaktsineerimise võimalus.

Riigihalduse minister Jaak Aab ütles, et keegi ei suuda prognoosida arenguid nii täpselt, et oleks võimalik leevendamise graafik pikemalt ette teha. Tervise- ja tööminister Tanel Kiik lootis siiski, et juba järgmisel nädalal saab teatada uutest piirangute mahavõtmistest.

Teadusnõukoda soovitab jagada leevendamised kolme etappi

Nõukoda leidis, et praegu pole veel kuupäevadel põhinevat piirangute leevendamise kava mõistlik koostada. Siiski on võimalik määratleda järk-järgulise avanemise prioriteedid, mida saab lasta käiku vastavalt nakatumiskordaja vähenemisele. Esimesed leevendamisotsused võivad sündida juba täna.

1. tase: algharidus ning spordi- ja huvitegevused, mida saab teha vabas õhus. Siin tuleb arvestada erinevate kitsendustega, ent kõige optimistlikuma kava kohaselt võiks valitsus selles valdkonnas juba täna piiranguid leevendada.

2. tase: ülejäänud haridus ja tubased huviringid, samuti muuseumid ja näitused – siingi tuleb arvestada erinevaid mööndusi, ei saa rääkida nende tegevuste täielikust avamisest.

3. tase: toitlustamine välitingimustes, kaubandus ja see osa kultuurist, mida 2. tasemel ei avata. Täismaja-publikuga sündmusi ei toimuks veel ka 3. tasemel.

Kolmandale tasemele järgnevad muud kõrgema riskiga tegevused ühes või mitmes sammus.

Piirangute leevendamist ei saa pikalt ette planeerida

Teadusnõukoja liige Andero Uusberg soovitab mitte kuupäevadesse kinni jääda: “Võib selguda, et nakatumiskordaja ei võimalda lubatud leevendamist.” Ta lisas, et probleem võib tekkida ka teistpidi: “Kui olukord paraneb oodatust kiiremini, poleks mõtet tähtajani oodata.”

Teadusnõukojas tunti heameelt selle üle, et Tartu ülikooli seireuuringu kohaselt on iga kolmas Eesti inimene kas vaktsineeritud või haiguse läbi põdenud. Selle võrra on viirusel vähem inimesi, kelle abil levida. Samas tunti muret koroonaviiruse Lõuna-Aafrika tüve võimaliku levimise pärast.