"Avamine peaks olema ikkagi etapiviisiline. Nende vahel peaksid olema vahed. Kui eelmine etapp läheb viltu, siis tuleks avamistele pidurit peale tõmmata."

Lutsar tunnistas, et väga palju sõltub koolide avamise järel toimuv sellest, kuidas käituvad need inimesed, kes käisid perega koolivaheajal välisreisil.

"Me kardame uute viirusevariantide sissetoomist. Ühendkuningriigi varianti meil karta pole vaja, sest see on niigi populatsioonis valdav. Aga LAV-i varianti on meil vähe ja Brasiilia oma pole üldse ning India variandist ei tea me veel väga palju."

Igal juhul peaksid kõik välisreisilt tulijad tegema lennujaamas testi, sealhulgas lapsed, märkis Lutsar.

"Testi peaks tegema ka need, kes on vaktsineeritud, sest ka nemad pole täielikult kaitstud. Kui test on negatiivne, siis saab eluga edasi minna. Kui on aga positiivne ja tegemist ohtliku variandiga, siis peab käituma vastavalt terviseameti juhistele. Kui tullakse pühapäeval reisilt, siis esmaspäeval last kooli saata ei tohiks."

Rääkides muude piirangute leevendamisest, näiteks kohvikute ja nende välialade avamisest, ütles Lutsar, et teadusnõukoda ei tee ühtegi otsust, sest neid teeb valitsus.

"Me pakume esialgu välitegevuste osas etapilist alustamist. Ehk alustada võiks selliste vähemohtlike tegevustega nagu välitreeningud väiksemates gruppides. Või normaalse suurusega, sest ega väga väikestes ka ei saa."