Õdede liidu president Anneli Kannus saatis vastavasisulise teate ka haiglate liidule, milles kirjutas: “Teil polnud julgust meie kurnatud silmadesse vaadata.”

Ta märkis, et paljud haiglajuhid on õdede puuduse teema tervishoiu ühe teravama murekohana esile toonud. “Tööandjad, kes ei ole valmis õdedega isegi töötingimustest rääkima, peaksid õdede puuduses küll peeglisse vaatama,” lisas Kannus kirjas.

Õdede liidu presidendi sõnul pole õdede loomuses tülitseda. “Oleme püüdnud kümme kuud igati algatada diskussiooni – olnud avatud aruteludeks ning valmis päris läbirääkimisteks, kuid tööandjaid esindav haiglate liit pole soostunud meiega läbirääkimisi pidama,” ütles Kannus.

Haiglate liidu juht Urmas Sule: “Mina võtaks asja rahulikult.” Tema sõnul on haiglate liit öelnud õdede liidule, et teistest kutseühendustest eraldi läbi rääkimine ei ole hea mõte. Nimelt osalevad Eesti arstide liit, Eesti tervishoiutöötajate kutseliit ja Eesti kliiniliste psühholoogide kutseliit läbirääkimistel haiglate liiduga koos. Õdede liit tegutseb aga eraldi.

Umbes pooled õed ja enamik kutsega hooldustöötajaid saavad töötasu kollektiivlepingus kokku lepitud miinimumi järgi. Töötasu ja -tingimused on siiani lepitud kokku kaheks aastaks, lepe lõppes 2020. aastal.