„Reaktsioon on tugevam, kui me ootasime. On rohkem diplomaate, kui meie luureametnikke välja saatsime,” ütles Hamáček, vahendab České Noviny.

„Nii diplomaatia töötab. Samas ei ole Tšehhi midagi teinud ja me oleme langenud Vene operatsioonide ohvriks. Venelased võivad üles näidata nii ägedat reaktsiooni selle tõttu, et Tšehhi julgeolekuteenistused lõhkusid nii SVR-i (Venemaa Välisluureteenistus – toim) kui ka GRU (Venemaa sõjaväeluure) residentuurid,” ütles Hamáček.

Edasisi samme tahab Hamáček Babišiga arutada peamiselt seetõttu, et väljasaadetute hulgas on ka Tšehhi suursaadiku asetäitja, mis on üks samm kõrgemal, kui Tšehhi samm.

Venemaa suursaadiku väljasaatmine oleks kõige tugevam samm ja tähendaks de facto diplmaatiliste suhete lõppu.

„Ma ei arva, et see oleks kõige mõistlikum, sest lõppude lõpuks peab saatkond kuidagi töötama ja keegi peab seal saatkonnas olema, on loogiline, et see on suursaadik. See, et saadeti välja suursaadiku asetäitja, on miski, millele Tšehhi peaks vastama.”

Tšehhi julgeolekuteenistustel on alust kahtlustada, et Venemaa salateenistus oli seotud 2014. aastal Zlíni piirkonnas Vrbětices toimunud plahvatusega laskemoonalaos. Selle tõttu saatis Tšehhi riigist välja 18 Venemaa Praha saatkonna töötajat, keda peab Vene luureteenistuse töötajateks.

Tšehhi saatkonna 20 töötaja Venemaalt väljasaatmine halvab praktiliselt saakonna töö, teatas Hamáček. Töötab vaid konsulaarsektsioon.

Ilmselt saadetakse Moskvasse Tšehhi Peterburi ja Jekaterinburgi konsulaatide töötajaid.