"Viiruse pandeemia kolmas laine on võtnud meie riigi kindlalt oma haardesse," tõdes Merkel reedel parlamendi ees peetud kõnes. "Intensiivravi töötajad saadavad ühe hädapalve teise järel. Kes oleme meie, et nende palveid eirata?"

Tema valitsus soovib, et parlament muudaks infektsioonikaitseseadust selliselt, et föderaalvõimudel oleks võimalik piiranguid rakendada isegi siis, kui piirkondlikud juhid on sellele vastu, vahendab Reuters.

Volituste suurendamine on pälvinud laialdast kriitikat, sh Merkeli enda konservatiivsest blokist, mis arvamusküsitluste alusel saab septembris toimuvatel üldvalimistel kõigi aegade halvima tulemuse.

Valitsuse kehtestatud koroonapiirangute vastu on korraldatud meeleavaldusi kogu Saksamaal, ennekõike endisel Ida-Saksamaal. Oponentide sõnul pole neist pandeemia peatamisel abi ja need toovad rohkem kahju kui kasu, mõjudes laastavalt nii majandusele kui inimeste vaimsele tervisele.

Merkel tunnistas ka oma kõnes, et uued volitused ei ole pandeemia peatamise võti. Tema sõnul saab haiguse täielikult alistada ainult vaktsineerimise teel.

Opostisioonipartei, parempopulistliku Alternatiiv Saksamaale (AfD) parlamendifraktsiooni juht Alice Weidel ütles, et uued meetmed olid enneolematu rünnak demokraatlike põhivabaduste vastu.

"Infektsioonikaitseseaduse muudatusettepanekud on murettekitav autoritaarse riigi dokument," ütles Weidel. "Taoline tagasilangemine autoritaarsuse deemonisse tuleb valitsuselt ja teilt, proua kantsler."

Merkel vaatas Weideli kõne ajal suuresti oma nutitelefoni.